Wat zijn de basisvereisten voor het verkrijgen van een ETA Canada reistoestemming?

• Een geldig paspoort.

• Een goede gezondheid.

• Geen strafrechtelijk verleden.

• Kunnen aantonen dat u de financiële middelen, een eigen huis of familie heeft, waarmee de Canadese immigratiedienst aan kan nemen dat u terugkeert naar uw thuisland.

• Beschikken over voldoende budget voor de duur van het verblijf in Canada

• Beschikken over een retourticket of een doorreisticket van een luchtvaartmaatschappij

Het kan gebeuren dat u wordt gevraagd om een medischpaspoort of een medischdossier voordat uw ETA aanvraag verder in behandeling wordt genomen.

Ook kan er gevraagd worden om een schriftelijke uitnodiging van een persoon die inwoner is van Canada.

Kan ik na 15 maart 2016 nog zonder ETA naar Canada vliegen?

Er is een overbruggingsperiode ingesteld tot 9 november 2016. Met de juiste reisdocumeneten kunt u tot de herfst van 2016 kunt u nog zonder het ETA voor Canada reizen. Wel wordt aangeraden om toch alvast een ETA Canada aan te vragen als uw bezoek aan Canada voor de herfst zal zijn.

Hoe kan ik een ETA aanvragen

Om een ETA aan te vragen heeft u in ieder geval een geldig paspoort nodig. Zonder een geldig paspoort kunt u geen ETA aanvragen. En om de aanvraag te betalen heeft u een bankpas nodig.

Een ETA Canada kunt u eenvoudig aanvragen via www.etacanada-aanvragen.nl.

Hoeveel kost een ETA aanvraag bij etacanada-aanvragen.nl?

Bij ons kunt u uw ETA online eenvoudig, snel en veilig aanvragen. Wij vragen per aanvraag van een ETA een vergoeding van €12,- voor de bemiddelings- en administratiekosten. Daarbij betaalt u de prijs van de ETA zoals deze wordt bepaald door de overheid van Canada. Dit bedrag is vastgesteld op $7 CAD. Dit betekent omgerekend een totaalbedrag van €17,- per aangevraagde ETA.

Wilt u ook een bevestiging van uw reistoestemming per post ontvangen, dan brengen wij €3,- extra in rekening per aanvraag.

Welke reizigers zijn vrijgesteld van een ETA Canada?

• Reizigers over land of over zee

• Diplomaten

• Luchtvaart/cabinepersoneel

• Houders van een “study permit” verkregen vanaf 1 augustus 2015

• Houder van een “work permit” verkregen vanaf 1 augustus 2015

• Personen met een permanente verblijfsvergunning van Canada

Ik reis via land of over zee af naar Canada, ben ik dan ook een ETA nodig?

Nee, dan bent u geen ETA nodig. Deze bent u alleen nodig wanneer u per vliegtuig naar Canada reist. Wanneer u in een land woont waarbij u een visum nodig heeft om Canada te kunnen betreden, dan moet u uiteraard wel in het bezit zijn van een geldige visum, ongeacht hoe u naar Canada reist.

Zijn er ook vrijstellingen voor bepaalde leeftijden?

Nee die zijn er niet. Alle reizigers die Canada willen betreden, ongeacht welke leeftijd, hebben een ETA nodig.

Garandeert een ETA mij toegang tot Canada?

Als uw elektronische aanvraag voor reistoestemming is goedgekeurd, betekent dit dat uw reis naar Canada is toegestaan. Maar dit garandeert u niet de toegang tot Canada. Na aankomst in Canada wordt u in/op de (lucht)haven van aankomst gecontroleerd door een Douane- en Grensbewakingambtenaar die zou kunnen vaststellen dat u niet in aanmerking komt voor toegang tot Canada op basis van een Canadese wettelijke bepaling.

Hoelang is een ETA voor Canada geldig?

De ETA is 5 jaar geldig vanaf de datum waarop deze is toegewezen. De datum hiervan kunt u terugzien op de bevestiging van uw ETA reistoestemming. Als het paspoort waarmee u de ETA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt de datum waarop uw paspoort verloopt als geldigheidsdatum van uw ETA. Tevens moet uw paspoort geldig zijn tot zolang uw verblijf duurt (vertrekdatum + 1 dag rekenen).

Uw verblijf mag doorgaans niet langer duren dan 6 maanden. (Bij de douane in Canada krijgt u het definitieve besluit te horen hoe lang u mag verblijven.) U mag binnen 5 jaar wel meerdere malen het land betreden (zolang de ETA geldig is).

Let op! De ETA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden (heeft u na de aanvraag een nieuw paspoort nodig dan is uw ETA reistoestemming dus niet meer geldig bij uw nieuwe paspoort).

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn bij een toegewezen ETA toestemming?

Uw paspoort moet geldig zijn tot zolang uw verblijf in Canada duurt (vertrekdatum terugreis + 1 dag rekenen)

Let op! De ETA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden. Heeft u na de aanvraag een nieuw paspoort nodig dan is uw ETA reistoestemming dus niet meer geldig bij uw nieuwe paspoort. U zult dan een nieuwe ETA reistoestemming moeten aanvragen.

Hoe lang mag ik verblijven in Canada?

De douane beamte (CBSA: Officers of the Canada Border Services Agency) controleert bij binnenkomst hoe lang u mag verblijven. Normaal gesproken mag u 6 maanden verblijven in Canada, vanaf de dag dat u arriveert. Als er aangegeven wordt dat u korter mag blijven dan de 6 maanden, dan wordt er een datum in uw paspoort gezet wanneer u Canada dient te verlaten. Mocht u langer willen blijven dan is toegestaan, kunt u een verlenging aanvragen. Deze dient u tenminste 30 dagen voordat u Canada dient te verlaten aan te vragen.

Hoe lang moet mijn ETA reistoestemming geldig zijn

Tijdens uw gehele verblijf in Canada dient uw ETA reistoestemming geldig te zijn.

Als u langer wilt verblijven dan de geldigheid op uw ETA dan dient u een nieuwe ETA aan te vragen.

Wat is een ETA?

Een ETA is een nieuwe toelatingseis voor visum vrijgestelde vreemdelingen om Canada te kunnen betreden middels een vliegtuig. Deze toelatingseis wordt verplicht per 15 maart 2016. Deze autorisatie is direct gekoppeld aan uw paspoort en is 5 jaar geldig. Wanneer uw paspoort in de tussentijd verloopt, is de ETA niet meer geldig en zult u een nieuwe aan moeten vragen.

Wanneer heb ik een visum nodig in plaats van een ETA?

Dit is afhankelijk van de nationaliteit die u bezit. Alle landen binnen de EU kunnen een ETA aanvragen met uitzondering van Bulgarije en Roemenië. Bulgaren en Roemenen zullen een visum aan moeten vragen.

Wanneer treedt de ETA in werking?

Vanaf het moment dat uw reistoestemming is toegewezen treedt uw ETA in werking. Dit is tevens de datum waarop de geldigheidsduur van uw ETA reistoestemming ingaat. De geldigheidsduur van de ETA is 5 jaar of het moment waarop de geldigheid van uw paspoort vervalt waarmee u de aanvraag gedaan heeft. De geldigheidsdatum kunt u terugzien in uw email waarop u een bevestiging heeft ontvangen van uw reistoestemming.

Let op! De ETA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden. Heeft u na de aanvraag een nieuw paspoort nodig dan is uw ETA reistoestemming niet meer geldig bij uw nieuwe paspoort. U zult dan een nieuwe ETA reistoestemming moeten aanvragen.

Moet ik mijn ETA verklaring uitprinten?

U hoeft geen bewijs van uw toegewezen ETA te tonen. Wij raden u echter wel aan voor eigen gebruik de bevestigings-mail af te drukken en deze toch mee te nemen. Wanneer u op de luchthaven incheckt is het mogelijk dat u het adres van het hotel/accommodatie moet tonen waar u de eerste nacht in Canada doorbrengt.

Voor wie is een ETA Canada reistoestemming bedoeld?

Een ETA Canada reistoestemming is alleen bedoeld voor toeristische en commerciële reizen per vliegtuig naar Canada waarbij het verblijf niet langer dan 6 maanden zal duren. Wanneer u op doorreis gaat via de Canada (ook terwijl u de luchthaven niet verlaat) is een ETA Canada reistoestemming noodzakelijk.

U dient bij aankomst te beschikken over een retourticket of een doorreisticket van een luchtvaartmaatschappij. Betreedt u Canada over land of over zee dan heeft u geen ETA Canada nodig.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort van:

Uw paspoort moet geldig zijn tot zolang uw verblijf in Canada duurt (vertrekdatum terugreis + 1 dag rekenen). De ETA Canada reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden.

Wij adviseren u de ETA reistoestemming minimaal 72 uur voor uw vertrek aan te vragen, dit omdat de overheid van Canada hier in uitzonderlijke gevallen 72 uur voor kan nemen. Indien de Canadese overheid om extra documenten vraagt kan de procedure van de aanvraag enkele weken duren.

Alle reizigers die in het bezit zijn van een geldig paspoort kunnen direct een ETA aanvragen bij etacanada-aanvragen.nl

Ik ga op doorreis met het vliegtuig via Canada, ben ik dan ook een ETA nodig?

Passagiers die op doorreis via Canada komen zullen ook een ETA aan moeten vragen, ongeacht de tijd dat u in Canada doorbrengt. Reist u door naar de VS dan zal u ook apart een ESTA aan moeten vragen dit kan eenvoudig op www.esta-aanvragen.nl

Kan mijn ETA nog afgewezen worden wanneer deze al is goedgekeurd?

Ja dit kan. Het kan voorkomen dat er later nog informatie aan het licht komt waardoor u Canada niet mag betreden. Dan wordt de ETA door een immigratie ambtenaar geannuleerd en wordt u hier zo snel mogelijk van op de hoogte gesteld.

Kan ik met een ETA een vlucht nemen naar Canada vanuit ieder land?

Ja, als u persoonlijk aan de voorwaarden van ETA voldoet kunt overal ter wereld boarden met uw ETA.

Kan ik als minderjarige zonder begeleiding reizen naar Canada?

Als u als minderjarige zonder begeleiding wilt reizen naar Canada kunt u contact opnemen met uw reisorganisatie. Verschillende vliegmaatschappijen heb eigen restricties voor het alleen reizen als minderjarige. Tevens dient u bij aankomst in het bezit te zijn van een notarieel document waarin toestemming is gegeven door beide ouders dat u als minderjarige reist. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Canadese ambassade.

Ik ga op reis naar Amerika, en wil dan ook Canada gaan bezoeken, ben ik dan een ETA nodig?

Het hangt er vanaf of u in een land woont waarbij een ETA verplicht is, en hoe u naar Canada wilt reizen. Wanneer u in een land woont waarbij u verplicht bent om een ETA aan te vragen en u reist per vliegtuig naar Canada , heeft u wel een ETA nodig. Wanneer u per land of zee naar Canada reist, heeft u er geen nodig. Tevens zal u voor uw reis naar de VS een ESTA reistoestemming nodig zijn welke gemakkelijk is aan te vragen op www.esta-aanvragen.nl

Kan ik een ESTA reistoestemming of een visum voor Amerika ook gebruiken om naar Canada te reizen?

Nee, dit is niet mogelijk. De Canadese ETA is een speciale vergunning voor Canada en is nodig om Canada te betreden wanneer je per vliegtuig reist.

Wat is een visum vrijgestelde vreemdeling?

Dat is een persoon die geen Canadese burger is, of een permanente verblijfsvergunning bezit van Canada. Deze persoon heeft dus normaal gesproken een visum nodig om Canada te betreden.

Ik heb een visum of een tijdelijke verblijfsvergunning voor Canada, ben ik dan nog een ETA nodig?

Nee deze heeft u dan niet nodig.

Ik wil een studie of werkvergunning aanvragen voor Canada, ben ik dan ook een ETA nodig?

Vanaf 1 augustus 2015 wordt een ETA automatisch verleend wanneer u goedkeuring heeft voor een studie of werkvergunning. U hoeft dan dus niet apart een ETA aan te vragen.

Ik heb een overtreding begaan en heb het vermoeden dat ik hiermee Canada niet in kom, moet ik alsnog proberen om een ETA aan te vragen?

Ja, uw aanvraag biedt u de mogelijkheid om uw situatie uit te kunnen leggen. Wanneer uw aanvraag wordt afgewezen, kan er een tijdelijke verblijfsvergunning worden aangevraagd om Canada alsnog te betreden.

Ik ben in het verleden geweigerd om Canada te betreden, betekent dit automatisch dat mijn ETA ook afgewezen zal worden?

Een weigering tot toegang van Canada, of weigering van een document betekent niet gelijk dat uw ETA ook afgewezen zal worden. Elke aanvraag wordt apart behandeld. Wij adviseren u dan ook om alsnog een aanvraag in te dienen.

Mijn aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning wordt momenteel verwerkt. Kan ik dan wel als toerist naar Canada om daar te wachten totdat mijn verblijfsvergunning toegekend word?

Als toerist mag je wel afreizen naar Canada voordat je een verblijfsvergunning hebt. Echter, &lsquo Citizenship and Immigration Canada adviseert u om nog geen definitieve beslissingen te nemen in Canada totdat u uw verblijfsvergunning toegewezen heeft gekregen.

Ik ben een vaste inwoner van de VS (in het bezit van een Green Card) ben ik dan een ETA nodig?

Ja, vanaf 15 maart bent u dan een ETA nodig om naar Canada te kunnen vliegen. Echter, een vaste inwoner van de VS die Canada betreed per land of zee, heeft geen ETA nodig. Dus ook niet wanneer u met de auto naar Canada gaat.

Welke documenten ben ik nodig voor het reizen met een minderjarig kind?

Zorg ervoor dat u met de juiste documenten reist als u alleen reist met een minderjarig kind of alleen reist als minderjarige! Als u niet beschikt over de vereiste documenten bij aankomst in Canada bij een van de onderstaande beschreven situaties, dan wordt u extra gecontroleerd en onderzocht of de reis met de minderjarige legaal is.
# Als een minderjarig kind met één ouder reist dan moet er een document getoond kunnen worden bij aankomst met de handtekening van de niet meereizende ouder en een fotokopie van een geldig paspoort of identiteitskaart van de niet meereizende ouder.
# Als de ouders gescheiden zijn en gezamenlijk het gezag uitoefenen, dan dient er minimaal een bewijs van het gezamenlijk gezag getoond te kunnen worden, het is wenselijk om ook een ondertekend document bij u te dragen waarin de andere ouder toestemming geeft voor de reis.
# Als de ouders gescheiden zijn en een van de ouders heeft afstand gedaan van het ouderlijk gezag, dan dient de andere ouder een bewijs te kunnen tonen van het volledige ouderschap.
# Als één ouder is overleden dan dient er een officieel bewijs (overlijdensakte) getoond te kunnen worden van overlijden.
# Als u de voogdij heeft over het kind en geen biologisch of wettelijk ouder bent moet u een officieel bewijs kunnen tonen van voogdijschap of adoptie.
# Als u als minderjarige zonder begeleiding wilt reizen naar Canada adviseren wij u contact opnemen met uw reisorganisatie. Verschillende vliegmaatschappijen heb eigen restricties voor het alleen reizen als minderjarige. Tevens dient u bij aankomst in het bezit te zijn van een notarieel document waarin toestemming is gegeven door beide ouders dat u als minderjarige reist.
# Formulieren zijn op deze website te downloaden. Het formulier is geen vrijwaring van eventuele problemen bij de douane. Daarom raden wij u aan goed te informeren welke regels voor u van toepassing zijn.
# Voor meer informatie kunt u terecht bij de Canadese ambassade. Op deze internetpagina vindt u de regels.