24 maart 2017
Terug

Oudste water ontdekt in Kidd Mine Ontario

In een drie kilometer diepe ertsmijn genaamd Kidd Mine in Ontario (Canada) hebben ze water gevonden wat twee miljard jaar oud is. Dan vraag je je misschien af waaraan ze hebben kunnen zien dat dit water al zo oud is. Dat komt door het analyseren van de gassen die opgelost zijn in het oude water. In dit water vonden Amerikaanse onderzoekers een grote hoeveelheid neon, xenon, argon en helium, maar daarentegen een kleine hoeveelheid aan radioactieve straling. En dat is dan ook de reden waarom ze weten vanuit welke tijd dit water stamt. Dit lieten ze weten tijdens een bijeenkomst van de American Geophysical Union.

 

Een waardevolle ontdekking

Deze vondst is enorm belangrijk om te kunnen achterhalen hoe het leven er twee miljard jaar geleden uit zag. Het kan namelijk allerlei waardevolle informatie verschaffen. Barbara Warr (hoofdonderzoekster) zegt het volgende op de website van CBC News "Het water kan ons iets vertellen over de atmosfeer in die tijd.” Om dit te kunnen doen met het water en alle gassen die hierin zitten goed worden bestudeerd. In 2013 werd er ook een soortgelijke vondst gedaan in de Kidd mine. Dit water was echter “maar” 1,5 miljard jaar oud en daarmee dus niet meer het oudste water. Dit water is destijds gevonden op een diepte van 2,4 kilometer, wat het verschil kan verklaren. . "Sindsdien zijn we nog dieper de mijn in gegaan. Daardoor hebben we nu water gevonden dat nog unieker is” aldus Barbara Warr.

 

Onderzoek

Om het water goed te kunnen bestuderen is veel tijd nodig. De onderzoekers denken dat micro-organismen zijn ontstaan in water waaruit al het overige leven op aarde zou zijn ontstaan volgens de heersende theorie. Maar zo ver zijn ze nu nog niet, deze organismen zijn dan ook nog niet gevonden. Wel kunnen ze nu alvast zeggen dat deze er wel ooit in hebben gezeten. De reden waarom ze dit al wel kunnen zeggen is omdat ze in het water sulfaten aantroffen die op organische manier ontstaan zijn. Deze sulfaten geven aan op welke manier de micro-organismen van energie werden voorzien. 

 

Teken van leven

Vooralsnog kunnen de onderzoekers nog geen teken van leven vinden in het oude water wat ze hebben gevonden, dit kan ook nog wel maanden duren. Maar toch hopen ze dit wel te vinden na het afronden van hun onderzoek. Onderzoekers van verschillende universiteiten zullen zich er over buigen. Dit water geeft de onderzoekers een terugblik op hoe de aarde eruit zag twee miljard jaar geleden. Ze hopen dan ook met dit onderzoek meer te weten te komen over die tijd. 

 

Niet te drinken

Het twee miljard jaar oude water is overigens niet te drinken. Dat komt doordat er metaal gewonnen wordt uit de Kidd Mine.  "Het is ongeveer acht keer zouter dan zeewater en er zitten waarschijnlijk sporen van metalen in. Je gaat er niet dood van als je het drinkt, maar het zal afschuwelijk smaken", aldus Barbara Warr. Dit komt door een reactie tussen de rotsen en het water. Het water kun je theoretisch gezien dus wel drinken, maar het zal in elk geval niet lekker smaken. Ook heeft het een heel andere structuur dan het water wat bij ons uit de kraan komt. Het is veel dikker. Ook de kleur is niet echt uitnodigend. Door het contact met zuurstof wordt het water namelijk oranje, dat komt doordat er ijzer in zit.