01 mei 2018
Terug

Op dinosaurus jacht in Alberta

In de Canadese provincie Alberta is het Dinosaur Provincial Park gelegen in een beschermd natuurgebied. Hier worden de meeste fossielen van de dinosauriërs ter wereld gevonden.

Er zijn al grote hoeveelheden botten en fossielen van de dinosauriërs gevonden. De fossielen zijn afkomstig van meer dan vijfendertig soorten welke onder te verdelen zijn in vierendertig generaties uit twaalf families. Op dit moment worden er nog steeds fossielen opgegraven. Onder leiding van een gids is het mogelijk op de opgravingen te bezoeken of zelf naar botten te speuren. 
Enkele dinosoorten die ze hier al gevonden hebben zijn; Ankylosauria, Ceratopia, Dromaeosauridae, Hadrosauridae en Tyrannosauridae. Naast dinosauriërfossielen zijn er ook fossielen van vissen, amfibieën, reptielen en buideldieren opgegraven.


In het Visitor Centre kun je kijken naar verschillende tentoonstellingen, films over dinosauriërs, en er zijn diverse fossielen te zien. In de souvenirwinkel kan je een leuk aandenken kopen aan dit bijzondere park. Het park is het hele jaar open en in de zomer zijn er nog extra voorlichtingsprogramma’s. Er zijn vijf wandelroutes die vanaf het Visitor Centre beginnen. Deze zou je heel goed kunnen lopen om het park zelf beter te verkennen. U dient wel altijd op de wandelpaden te blijven. Twee routes zijn ook met een rolstoel toegankelijk.

Landschap


Het gebied rond het Dinosaur Provincial Park word gekenmerkt door een plat tot licht golvend landschap, met een aantal hoge bergen en kloven. In de ijstijd zijn de bergen door het water en de wind in bijzondere vormen geduwd. Dit proces gaat ook nu nog door, door het water wat uit de beekjes langs de bergen naar beneden stroomt. Ze noemen deze bijzondere kale berggebieden “badlands”. Je loopt in het park niet alleen door de kale gebieden, er zijn namelijk ook hele groene stukken. Een deel van het park bestaat uit waterrijke plaatsen. Zo zijn er spitse zandbanken te vinden en brede vlakte groene weide. Op die vlaktes groeien heel veel verschillende plantensoorten. Er leven heel veel dieren in het park, waaronder enkele bedreigde vogelsoorten. Vanwege het milde winterklimaat en het overvloedige voedsel kunnen ze hier goed overleven. 

Geschiedenis


Het Dinosaur Provincial Park heeft een lange geschiedenis van vijfenzeventig miljoen jaar geleden, in de Cretaceous periode. Er leefden in die tijd veel verschillende dieren in het gebied. Onder meer vogels, vissen, reptielen, amfibieën, zoogdieren en natuurlijk ook de dinosaurus. Toen deze dieren overleden, bleven de skeletten behouden in de modder die door de rivieren waren afgezet. Natuurlijke processen zorgden er uiteindelijk voor dat fossielen van de skeletten ontstonden. Tijdens dit proces vormt zich dan een nieuw laagje bezinksel waardoor de skeletten zijn behouden. 


Aan het einde van de ijstijd drongen grote hoeveelheden smeltwater het gebied binnen. Hierdoor kwamen de eerste fossielen vrij te liggen. In 1955 werd het gebied officieel geopend als park. Dit was ter ere van het 50ste jubileum van de staat Alberta.  In de jaren tussen 1979 en 1991 werd er actief naar de fossielen gezocht. Het resultaat oversteeg de verwachtingen; 23.347 fossiel-onderdelen werden er maar liefst gevonden. Dit waren niet alleen dinosauriërs. Ongeveer 300 delen werden er van de dinosauriërs gevonden, deze werden allemaal naar het museum gebracht. 


Royal Tyrell Museum of Paleontology


In Drumheller, op twee uur rijden van het Dinoraur Provincial Park, bevindt zich een museum met de grootste collectie fossielen uit het park met meer dan 130.000 fossielen. Zeker een kijkje waard is de Dinosaur Hall, hier staan circa veertig dino skeletten opgesteld waaronder een geraamte van een Tyrannosaurus rex. 

Hier is het mogelijk om tussen de skeletten, muurschilderingen en modellen van de dinosauriërs te staan en zo even een tijdreis te maken!