05 februari 2019
Terug

Onderzoekers ontrafelen mysterie achter een van de oudste begraafplaatsen van Canada


Het is mogelijk dat er meer dan 2000 mensen begraven zijn in Fort Anne. Het is inmiddels alweer een eeuw geleden dat Fort Anne de eerste nationale historische site werd welke Canada bezit. Maar veel van de geschiedenis rond het eens zo omstreden terrein in Annapolis Royal is nog steeds een mysterie.
 
Begin december van dit jaar hoopt een team van onderzoekers nieuwe technologie te kunnen gebruiken om een aantal van de oude geheimen te ontrafelen welke liggen begraven op Fort Anne’s Garrison Graveyard, een van de oudste Engelse begraafplaatsen van Canada.

“Om te kunnen begrijpen waar we naartoe gaan, moeten we weten waar we zijn geweest’, aldus Ted Dolan (Site- en bezoekerservaringsmanager van Parks Canada voor historische locaties in het zuidwesten van Nova Scotia). “Alle aanvullende informatie die we hebben over wat er in het verleden met ons landschap is gebeurd, zal ons echt informeren over wie wij zijn en waar wij vandaan komen.”

Meest bevochten stukje land in de Canadese geschiedenis

Dolan beschrijft Fort Anne als “het meest bevochten stukje land in de Canadese geschiedenis sinds de Europese kolonisatie.” De site werd in 1629 al door de Schotten versterk en werd later overgenomen door de Fransen, voordat het in 1710 werd toebedeeld aan Britse troepen. Het zou nog 50 jaar een vechtscène blijven.

Terwijl er nog steeds meer dan 200 Britse grafstenen op het Garrison Graveyard staan zegt Dolan dat de onderzoekers denken dat er meer dan 2000 mensen begraven zijn op de plek waarvan de houten markeringen in de loop van de jaren zijn vergaan. Volgens Dolan werden er voor 1710 Franse soldaten en Acadians uit de regio begraven in de nabijgelegen begraafplaats namelijk; St. Jean Baptiste parochie. Deze had een begraafplaats vlakbij het Fort Anne. Onderzoekers weten niet precies waar de begraafplaats te vinden is, maar hebben wel een idee waar ze deze zouden kunnen vinden.

“Toen de Britten kwamen waren ze protestant en de Acadians en Fransen waren katholiek, en dus wilden zij niet in hetzelfde gebied begraven worden. Er blijkt dan ook een grote open ruimte te zijn bij de bestaande begraafplaats waarvan wij denken dat dit de plek is waar de Acadians en Fransen begraven zijn.”

Halifax

Dolan zei dat de technologie welke zal worden gebruikt om de sites te beoordelen zal minder invasief zijn dan de uitgebreide archeologische opgravingen. Een op Halifax gebaseerd archeologisch en erfgoed onderzoeksbureau, Boreas Heritage Consulting, zal een grond doordringende radar gebruiken om onder de oppervlakte te kunnen scannen en hiermee 3D gegevens te verzamelen waarmee historische infrastructuur en ongemarkeerde graven in kaart kunnen worden gebracht en zelf geïdentificeerd. 

Ondertussen vliegen er drones boven de begraafplaats om luchtfoto’s te maken en een digitaal model van de site te genereren door een groep van onderzoekers van het Nova Scotia Community College in het Middleton. Deze gegevens worden doorgegeven aan Mapannapolis, dit is een vrijwilligersorganisatie die web gebaseerde kaarten maken van erfgoedsites in de historische gemeenschap.

Alsof je een puzzel compleet maakt

De projectontwerper voor Mapannapolis, Heather LeBlanc zegt dat het is “alsof je een puzzel compleet maakt; de puzzel van waar de Acadians zijn en welke informatie er is.” Mapannapolis en Parks Canada verwachten dat de resultaten van de enquête midden december binnen komen en hopen een interactieve manier te creëren waarop mensen meer over de site te weten kunnen komen. 

Ook Fort Anne bezoeken? Vraag hier uw ETA aan!