21 november 2017
Terug

Buy Nothing Day 25 november

Het tegenovergestelde van 'Black Friday' is de ‘Buy Nothing Day.’ Op deze dag wordt er dus niets gekocht in de winkels. Deze wordt jaarlijks gehouden op de laatste zaterdag van november.

 

‘Koop Niets Dag’

Wij leven nogal in een ‘hebben hebben’ cultuur. Wij willen steeds meer omdat er dagelijks zoveel vernieuwende producten zijn welke ook ons nog eens voor de voeten worden gegooid middels reclame in de media. Tegenwoordig zijn de winkels in de meeste steden nu zeven dagen in de week open. De reden van deze internationale ‘Buy Nothing Day’ is om te protesteren tegen de westerse consumptiecultuur. Het doel ervan is om de westerse consumenten bewust te maken van de gevolgen van overconsumptie. Inmiddels wordt deze protestdag al in zo’n vijftien landen gehouden met allemaal hetzelfde doel en is vooral symbolisch bedoeld. 

Meerdere landen

Langzaam maar zeker voeren steeds meer landen over de hele wereld deze protestdag in. Ted Dave uit Canada riep de eerste International Buy Nothing Day uit in 1992. In eerste instantie deed hij dit eigenlijk meer voor zichzelf. Samen met andere actievoerders beeldden ze op straat de koopgekte uit die jaarlijks vooral aan het einde van het jaar toeslaat. In 1993 werd zijn idee uitgevoerd in Amerika, Engeland en Ierland door verschillende groepen. Omslag (Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling) heeft Buy Nothing Day in 1995 geïntroduceerd in Nederland. Dit deden ze door een rat (‘stop de rat-race’) en een clown (‘geluk is gratis’) door Utrecht te laten lopen. Deze werden uiteraard gevolgd door allerlei media en medestrijders. 

In de jaren daarna volgden uiteindelijk ook groepen uit Australië, Nieuw-Zeeland, België, Noorwegen, Japan, Slovenië, Zweden, Finland, Duitsland en Polen om de Buy Nothing Day in te voeren. In Nederland en België wordt deze dag ook op de laatste zaterdag van november gehouden. Of er dit jaar ook weer een actie gevoerd zal worden op deze dag is nog niet zeker. Dat hangt namelijk af van plaatselijke initiatiefnemers. Je kunt zelf natuurlijk wel meedoen door op 25 november niets te kopen. 

Beter voor het milieu

Elk product wat geproduceerd wordt kost natuurlijk grondstoffen, energie voor alle machines en naderhand houd je afval over waardoor de afvalhopen blijven groeien. Als wij dus altijd maar blijven kopen, is dit ook weer slecht voor het milieu. Denk alleen al eens aan alle plastic en papieren verpakkingen die tegenwoordig om de meeste producten zitten. Of aan alle plastic tasjes die we bij onze aankopen aanschaffen. Al is dat in Nederland gelukkig al wel wat verbeterd. 

Economie

Buy Nothing Day zou ook zorgen voor een meer rechtvaardigere verdeling van de rijkdommen van de aarde. De rijkste twintig procent van de gehele wereldbevolking (Japan, Australië, Noord-Amerika en Europa) verbruiken namelijk 86% van alle beschikbare grondstoffen en energie. En zelfs met deze informatie zijn er nog steeds landen die zeggen dat de economie nog verder zou moeten groeien.

Rust

Steeds meer Nederlanders vinden het juist heel bevrijdend om even niets te hoeven kopen. Niet meer naar reclame in de media te hoeven kijken, achter koopjes aan te jagen of te kijken of het gras bij de buren niet veel groener is. Eigenlijk bespaar je hiermee tijd, en ook energie. Je hebt eindelijk eens tijd over om dat boek te lezen wat maar blijft liggen of een spelletje te doen met je naasten. De allermooiste dingen zijn namelijk niet te koop in de winkel!