19 juli 2016
Terug

Praktische tips en reisinformatie Canada

Canada is het op 1 na grootste land ter wereld en heeft ongeveer 33 miljoen inwoners. Het land is bijna net zo groot als heel Europa. Het strekt zich uit van New Foundland in het oosten tot aan Yukon Territory in het westen, een afstand van ongeveer 7500 kilometer. Van noord naar zuid is dit ongeveer 5000 kilometer, in totaal heeft Canada een oppervlakte van 10 miljoen kilometer. Dit is ongeveer 240 keer zo groot als Nederland. Canada grenst aan de Verenigde Staten en aan Alaska. De hoofdstad van Canada is Ottawa. Het land telt 14 provincies en is vooral erg bergachtig. Het land kent veel verschillende landschappen, zo zijn er veel meren en rivieren, bos en groen is er in overvloed.

Canada is vanaf November tot April voor een groot deel bedekt met een dik pak sneeuw, hierna begint in de meeste provincies de lente. Dit kenmerkt zich met mooie bloemen en bloeiende bomen. De zomers in Canada zijn vaak erg heet en vooral langs de kust komt er veel mist voor. Iedereen kent Canada van de vele beren soorten die hier vrij rondlopen, maar er zijn nog veel meer dieren die hier prima kunnen overleven. 

De bever is het symbool voor Canada, deze dieren vind je vooral bij de meren en rivieren. Een van de grootste dieren die hier rondlopen is de eland en de ijsbeer. Wolven komen hier in grote getallen voor evenals de ijsberen, poolvossen, lemming en de sneeuwhaas. De bekendste vogels soort hier is de Canadese gans en de kraanvogel.

De geschiedenis van Canada

Voordat je besluit af te reizen of te emigreren naar Canada, is het misschien ook handig als je wat over de geschiedenis te weten komt van dit prachtige land. De eerste bewoners van Canada waren de indianen en de inuiten (dit zijn Eskimo`s). Op dit moment wonen er nog steeds indianen en Eskimo’s in de bossen van Canada, deze mensen zijn erg op zichzelf dus je zult ze niet zo gauw tegen komen. De eerste blanken die in Canada aankwamen waren de Vikingen, zo’n 1000 jaar geleden strandden ze per ongeluk op Canada en zo is Canada ontdekt. 

De Vikingen bleven echter niet lang in Canada. In 1492 werd dit land opnieuw ontdekt door ene Caboto en hij vertelde mensen dat er hier heel veel vis in het water zwom, genoeg voor iedereen op de wereld. Zodoende kwamen er steeds meer Europeanen naar Canada om vis te vangen en te verkopen op de markt. Tussen de Europeanen kwam later een oorlog over wie het land mocht hebben, de Engelsen hebben deze oorlog uiteindelijk gewonnen. Canada hoort tot op heden nog steeds een beetje bij Engeland. Er word in Canada zowel Frans als Engels gesproken.

ETA verklaring

Om naar Canada te reizen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort, deze dient geldig te zijn op dag van vertrek vanuit Canada. Ook moet je in het bezit zijn van een retour of doorreis ticket. Vanaf 16 maart 2016 kunnen Nederlanders en Belgen alleen nog reizen naar Canada met een ETA verklaring. Dit is het Elektronisch Travel Authorization systeem dat vrij reizen naar Canada mogelijk maakt. U kunt alleen visumvrij reizen als u over land of zee aankomt in Canada en korter dan 6 maanden verblijft.

De beste reistijd om dit mooie land te bezoeken is in de maanden mei, juni, juli, augustus, september en oktober, hiermee vermijd u de koude wintermaanden. December, januari en februari zijn de beste wintersportmaanden, al kan het dan wel extreem koud worden.

Canada valt in 4 verschillende klimaatzones. De oost en westkust hebben een zeeklimaat, het noordelijke gedeelte van Canada heeft een poolklimaat, het westelijke gedeelte een gemiddeld zeeklimaat en de rest van het land heeft een landklimaat. De temperaturen hier kunnen uiteenlopen van -30 en 35 graden. Ook heeft Canada verschillende tijdszones, dit varieert van 4 uur vroeger tot 9 uur vroeger dan onze tijdzone.

Voor het reizen naar Canada zijn geen vaccinaties nodig.

In Canada word betaald met de Canadese dollar. Omdat Canada erg groot is en plaatsen soms op kilometers afstand liggen van elkaar is er in alle plaatsen wel een geldautomaat aanwezig.

In Canada rijd men net als in Nederland aan de rechterkant van de weg.