06 september 2016
Terug

Emigreren naar Canada

Canadese vlag in de bergen

Waarom emigreren naar Canada?

Stel je wilt emigreren naar Canada, waarom zou je dan per se hiernaar toe gaan? Nou daar kunnen wij wel een antwoord op geven namelijk: haar prachtige natuur, het ideale leefklimaat en een goede economie die je veel kansen te bieden heeft. Het gaat namelijk heel goed met Canada gezien het een van de meest welvarende landen ter wereld is. Nog een voordeel is de lage inkomsten- en vennootschapsbelasting. Ook zijn emigranten er altijd heel welkom geweest en wordt je met open armen ontvangen gezien veel Canadezen zelf emigrant zijn of een familielid hebben die emigrant is geweest.

De VN heeft Canada uitgeroepen tot het land met het meest aangename woon- en leefklimaat. Canada is het op één na grootste land ter wereld, maar wanneer je er eenmaal woont zul je al gauw merken dat er maar weinig luchtvervuiling is. Ook ervaar je hoeveel ruimte Canada heeft, doordat in ? van het land maar heel weinig mensen wonen. Verder biedt Canada heerlijke lange stranden, berglandschappen in de Rocky Mountains en toendra’s. Zelfs de wintersporters onder ons kunnen hier naar harte lust skiën op de meest mooie skipistes met meters hoge sneeuw.

Wat ben je hiervoor nodig?

Hebben wij je kunnen overtuigen? Dan is het handig om te weten wat er voor nodig is om te kunnen emigreren naar Canada. Wij hebben het een en ander voor je op een rijtje gezet.

Ten eerste: een permanente verblijfsvergunning

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen die door de Canadese overheid zijn opgesteld. Je aanvraag moet voldoen aan de criteria geldend voor één van de zes onderstaande categorieën:

 • Skilled Worker and Professionals: een goedgekeurd werkaanbod in Canada.
 • Canadian Experience Class: Tijdelijke werknemers en studenten kunnen een permanente verblijfsvergunning aanvragen onder de immigratiecategorie Canadian Experiense Class.
 • Business Immigrant Program: is bedoeld voor mensen die een eigen bedrijf willen opzetten en al zelfstandig ondernemer zijn of aantoonbare management kwaliteiten bezitten.
 • Sponsoring your Family: De Canadese overheid vindt het herenigen van familie vanuit andere landen in Canada heel belangrijk. Dat wil niet zeggen dat wanneer je familie in Canada hebt je automatisch onder deze categorie valt. Om onder deze categorie te kunnen vallen moeten directe familieleden (zoals ouders, partners en meerderjarige kinderen) in Canada garant staan en minimaal de ‘Landed Immigrant’ status hebben.
 • Provincial Nominees: Een provincie kan zelf voor bepaalde categorieën voorwaarden opstellen middels een nominatieprogramma waaraan de potentiele emigranten moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een permanente verblijfsvergunning.
 • Quebec-selected: De provincie Quebec heeft haar eigen emigratie categorieën opgesteld en selecteert zelfstandig potentiele emigranten die zich in Quebec willen vestigen.

Ten tweede: Social Insurance Number

Wanneer je in Canada wilt wonen en/of werken, moet je verzekerd zijn. Wanneer je verzekerd bent, ben je in het bezit van een Social Insurance Number. Dit noemen ze ook wel een SIN-card. Zodra je in Canada bent aangekomen dien je zo snel mogelijk een aanvraag voor een SIN-card te doen. Hiervoor kun je terecht bij een Service Center Canada. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een uitkering of belastingaangifte wilt doen ben je een SIN-card nodig. Om een SIN-card aan te kunnen vragen ben je een paspoort, visum en internationaal uittreksel van het geboorteregister nodig. Er wordt ook naar een verblijfsadres gevraagd. Wanneer je nog geen vaste verblijfsplaats bezit, geef je een tijdelijk adres op. Denk er wel aan om dit adres later te wijzigen wanneer je wel een vaste verblijfsadres hebt omdat ze moeten weten waar ze de kaart naartoe moeten sturen. Je ontvangt je SIN-card vrij snel, maar het beste is om op voorhand een voorlopig nummer op te vragen omdat je SIN-card nummer altijd gevraagd wordt wanneer je iets wilt regelen. Wat ook van belang is, is een Healthcard aan te vragen.

Waar zou je willen wonen in Canada?

Goed, je weet nu wat je nodig hebt om te kunnen emigreren, maar waar wil je dan wonen in Canada? Wij hebben de mooiste plekken voor je op een rijtje gezet:

 • Vancouver: in west-Canada ligt de best leefbare stad van de hele wereld. Deze stad heeft veel verschillende en afwisselende wijken. Ook heeft Vancouver een grote haven met een prachtig uitzicht. De promenade eindigt in het groene hart van Vancouver, namelijk Stanley Park waar je zelfs zeehonden kunt tegenkomen!
 • Quebec: in het zuidoosten van canada gelegen waar overwegend Frans gesproken wordt. Dit is een prachtige stad met een mooie culturele achtergrond. ‘Le vieux Cuebec’ is het oudste gedeelte van Quebec en staat zelfs op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Dit wordt beschouwd als een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld.
 • Toronto, de grootste stad van Canada en daarmee ook de belangrijkste stad om zaken te doen en is een echte mediastad. Gelukkig kun je er ook heerlijk ontspannen door de vele kunstmusea of de immens grote dierentuin te bezoeken.
 • Ottawa: de hoofdstad van Canada. Ook wel het voormalige houthakkersstad. Wanneer je aan Ottawa denkt, denk je aan het Rideau kanaal waar je tijdens een strenge winter heerlijk op kunt schaatsen. Ook vindt je in Ottawa het Gatineau Park waar je weer geweldig kunt raften. Ottawa staat bekend om het jaarlijkse tulpenfestival.
 • Victoria: in de provincie British Columbia is deze prachtige plaats te vinden. Deze stad is meer Brits dan Canadees. Dat zie je bijvoorbeeld al aan de rode dubbeldekstoeristenbussen en door paarden getrokken rijtuigen in de wat afgelegen rustigere straten.
 • Calgary: staat bekend om de plannen voor een groenere toekomst, waaronder duurzaam bouwen. Sinds 2012 zou alle elektriciteit uit de stad groen moeten zijn. Ook deze stad kent vele parken waarvan de meeste parken zich land de Bow River bevinden met een prachtige groene omgeving.
 • Montreal: de officiële taal van Montreal is Frans. Deze hele stad oogt ook meer Frans dan Canadees. ‘Vieux- Montréal’ is het oude centrum van Montreal waar je nauwe straatjes en pittoreske huizen uit de 17e eeuw tegenkomt. Maar in deze stad vindt je oude en nieuwe gebouwen naast elkaar, het contrast is dus zeer groot maar erg mooi.

Uiteraard zijn er nog veel meer geweldige steden in Canada, maar misschien zit jouw favoriete stad hier wel tussen en ben je weer een stapje verder in je emigreer plan.

De verhuizing naar Canada

Je weet nu wat je nodig hebt om naar Canada te kunnen emigreren en je bent wat wijzer geworden over een aantal geweldige steden in Canada. Maar, hoe gaat zo’n verhuizing nou in zijn werk? Hoe krijg je al je spullen nou in Canada? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je inboedel per vrachtschip of per vrachtvliegtuig naar Canada te vervoeren. Wanneer je echt haast hebt kun je je spullen het beste per vrachtvliegtuig laten vervoeren, dit gaat namelijk het snelst. Echter, dit is dan ook de duurste optie. Heb je geen haast, kies dan voor een vrachtschip. Dit duurt iets langer maar is wel het goedkoopst. Nog wel een tip, vergelijk verschillende verhuisoffertes omdat de prijzen nogal uit een lopen. Een handige website hiervoor: www.emigrerenuitnederland.nl

Eenmaal in Canada

Cultuur

Eenmaal aangekomen in Canada zijn er natuurlijk nog heel wat dingen die net even wat anders werken dan hier in Nederland. Ook de cultuur kan daar net even wat anders zijn. Het is belangrijk om je zoveel mogelijk aan te passen aan de Canadese cultuur.

In 1971 werd door Canada als eerste land ter wereld een multicultureel beleid gevoerd. Vooral als je je bedenkt dat meer dan 50% van de bevolkingsgroei te danken is aan de immigratie. Met name de Engelse en Franse cultuur heerst er.

Een huis kopen of huren in Canada

Je zou kunnen overwegen om een huis te kopen in Canada, echter wordt je geadviseerd om eerst een woonruimte te huren. Er zijn genoeg betaalbare huurwoningen te vinden. Uiteraard geldt ook hier hoe dichter je bij een grote stad woont, hoe hoger de huur. Wat wel handig is om te weten, is dat de huur- en koopwoningen gestoffeerd zijn en vaak al voorzien zijn van elektrische huishoudelijke apparatuur. Nu zal de Canadese stijl misschien niet helemaal bij jou in de smaak vallen, maar je kunt er dan wel zo in. Aanpassingen zijn natuurlijk ook zo gedaan.

Canadees Rijbewijs

Ervaring leert van andere emigranten die u al voorgegaan zijn dat het je aangeraden wordt om zo snel mogelijk je Canadese rijbewijs te halen. Dat gaat een stuk makkelijker als in Nederland. Even snel je theorie examen halen en daarna afrijden. Daarna zou je eerst een auto kunnen huren, de prijzen hiervan vallen namelijk best wel mee. Dit kan je namelijk voordeel opleveren bij het afsluiten van een autoverzekering. Houd er rekening mee dat u in het begin de volle pond aan premie gaat betalen omdat je wordt gezien als beginnende bestuurder. Het verschilt per provincie binnen welke termijn je je Canadese rijbewijs moet halen, dus laat je goed informeren.

Belasting in Canada

Het kan per provincie verschillen hoe prijzen weergegeven worden. Het komt namelijk voor dat de prijzen op de artikelen aangeduid worden zonder Value Added Tax (BTW) en dus betaal je bij de kassa ineens veel meer. Let hier dus goed op! Het schijnt wel zo te zijn dat de belastingdruk in Canada veel lager ligt dan in Nederland. Maar dit verschilt ook weer per provincie, wat het dan weer lastiger maakt. Zodra je in Canada woonachtig bent, dien je dus ook belasting af te dragen. In Canada kennen ze zowel federale als provinciale inkomstenbelasting. Deze tarieven liggen nog weer gunstiger als in Nederland. Hoe hoger je loon, des te hoger je tarief zal zijn. Wat dit tarief precies is, verschilt ook weer per provincie. Meer informatie over het belastingstelsel kun je verkrijgen bij de Canadese belastingdienst: Canada Custom and Revenue Agency.

Gezondheidszorg in Canada

Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je ziek wordt in Canada. Maar het is wel fijn om te weten hoe de gezondheidzorg geregeld is in Canada. Gelukkig staat deze op zeer hoog niveau. Je bent verplicht je te verzekeren tegen ziektekosten. Het werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als in Nederland. Je bent verplicht een basispakket af te nemen en je kunt je extra bij laten verzekeren. In de provincies Ontario, B.C., New Foundland, New Brunswick, P.E.I. en Quebec dien je de eerste 3 maanden nadat je in Canada bent aangekomen ter overbrugging een ‘eigen’ ziektekostenverzekering af te sluiten.

Nederlands Paspoort

Wanneer je Nederlandse paspoort verloopt in Canada, kun je een nieuwe aanvragen. Dit dien je persoonlijk te doen en kan alleen in Toronto, London, Winnipeg en Kingston. Deze worden dan afgedrukt in Nederland en opgestuurd naar Canada. Hier kan zo’n 4 weken over heen gaan voordat je je paspoort ontvangt. Wanneer je een kind krijgt in Canada heeft hij/zij meteen de Canadese nationaliteit.

Tijdsverschil met Nederland

Het tijdsverschil kan weer per provincie in Canada verschillen. Zo is het in Newfoundland 4,5 uur vroeger dan in Nederland maar de centrale Canadese tijd is 7 uur vroeger dan in Nederland. Pas wanneer je weet waar je komt te wonen, weet je het precieze tijdverschil met Nederland. Wel zo handig om te weten om contact met de achterblijvers te kunnen onderhouden.

Elektriciteit

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat Canada een andere netspanning heeft als wij hier in Nederland. Je neemt natuurlijk al je elektrische apparatuur mee vanuit Nederland, maar kun je die ook meteen in Canada gebruiken? In Nederland werken onze elektrische apparaten op 230 volt met een frequentie van 50 hertz. In Canada is dat 110 volt met een frequentie van 60 hertz. Om je apparatuur te kunnen gebruiken, heb je een adapter/omvormer nodig om het verschil van netspanning terug te brengen. De meeste apparaten hebben dit, zoals een laptop, camera en telefoon. Ook heeft u een universele stekker nodig. Stekkers in Nederland zijn voorzien van 2 polen en in Canada gebruiken ze er 3.

Na het lezen van dit artikel kan het niet anders dan dat je wijzer bent geworden over het emigreren naar Canada. Maar zou je Canada eerst eens een keer willen bezoeken tijdens een heerlijke vakantie? Vraag dan uw ETA aan op: www.etacanada-aanvragen.nl