28 juli 2016
Terug

Alles over Halifax

Halifax is de hoofdstad en de grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia, en heeft ruim 390.000 inwoners. Het is de één na grootste kuststad in Canada. Met een rijke historie. De micmac zijn oorspronkelijke bewoners. Ze spreken nog Mi'kmaq , maar daarnaast Engels en Frans. Halifax werd op 9 juli 1749 gesticht als een militaire basis voor de Britten. Met de bouw van de eerste kade in 1758 begon Halifax haar geschiedenis als een belangrijke Canadese havenstad.

Waar Halifax ook bekend om staat, is de ramp met het Franse munitietransportschip Mont Blanc. Mont Blanc kwam in botsing met het Noorse vrachtschip Imo en vloog in brand. Nadat de bemanning het schip had verlaten en het schip verder richting wal was gedreven ontplofte het. Door de explosie en de daaropvolgende 18 meter hoge tsunami, kwamen er meer dan 1900 mensen om. De slachtoffers zijn begraven op Fairview Cemetery. Waar ook de slachtoffers van de Titanic hun laatste rustplaats hebben. Fairview Cemetery is te bezoeken.

Fairview Cemetery

Halifax Citadel of Fort George vernoemd naar koning George II van Groot-Brittannië is een bezoek waard! Het werd gesticht om de protestante kolonisten en de micmac te beschermen. De vesting is hersteld naar het Victoriaans tijdperk en heeft het een levende geschiedenisprogramma met acteurs die het leven in het fort naspelen. Er is dagelijks een ceremoniële afvuren van het middagkanon om 12 uur. Ook wordt het geschut gebruikt voor formele gelegenheden, met 21 saluutschoten. Er zijn rondleidingen beschikbaar, om het verhaal en geschiedenis van Halifax te vertellen. Ook is er het legermuseum gevestigd. Die een zeldzame verzameling van wapens, medailles en uniformen uit de legergeschiedenis van Nova Scotia tonen. In 2006 vierde de Halifax Citadel de 100ste verjaardag van de terugtrekking van de laatste Britse troepen uit Canada. De citadel was bij deze gelegenheid gastheer voor meer dan 1.000 acteurs van historische taferelen.

Privateers' Wharf is een opgeknapte wijk, waar veel restaurants en kroegen te vinden zijn. Hier ligt de beroemde schoener Bleunose voor anker. Ook pier 21 kunt u bezoeken. fungeerde van 1928 tot en met 1971 als een oceaanlijnerterminal en immigratieloods en werd een museum in 1999. immigratie alsmede een loopbrug naar het treinstation van Halifax. De Pier was het belangrijkste punt van binnenkomst voor meer dan een miljoen immigranten en vluchtelingen uit Europa en elders, ook het vertrekpunt voor 496.000 Canadese militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1928 kwam de eerste boot van de Holland-Amerika binnen. Veel Nederlanders waren op zoek naar een beter leven. Tegenwoordig wonen in Canada meer dan een miljoen Canadezen van Nederlandse afkomst.

Het klimaat is er mild maar onvoorspelbaar. In de winter kunnen er sneeuwstormen voorkomen. De lente is koel en mistig. De meeste gunstige seizoenen zijn de zomer en de herfst. In de herfst, kan het nog warm zijn met veel zonneschijn. Nog laat in de avond genieten van het prachtige uitzicht!