08 april 2018
Terug

Yukon en het noorderlicht

Yukon is een plaats wat grenst aan Alaska. Kenmerkend aan Yukon zijn de enorme bergketens, rivieren, gletsjers, toendra’s en valleien. De grootte van Yukon is te vergelijken met Spanje, echter, er wonen maar 36.000 mensen. De meeste mensen wonen in de hoofdstad Whitehorse ook wel Canada’s Wilderness City genoemd. Dawson City, wat nu een hele rustige stad is, was vroeger DE stad van de ‘gold rush.’ 

Nationale parken van Yukon


Yukon bezit ook zijn eigen nationale parken. De drie belangrijkste parken van Yukon zijn:
• Vuntut National Park
• Kluane National Park
• Ivvavik National Park


Vuntut National Park

 

Dit park wordt het minst bezocht van alle parken in Canada en ligt het meest afgelegen maar het is verre van onbevolkt. In dit park leeft een kudde Kariboes en een half miljoen trekvogels. Hier wonen ook de Vuntut Gwich'in mensen. In hun taal betekent vuntut “onder de meren.” Vanwege de vele meren en rivieren.

 

Kluane National Park


Kluane National Park is te vinden in Zuidwest-Yukon. Je spreekt het uit als kloe-way-nie. In dit park zijn verschillende inheemse stammen zoals de Aishihik- Kluane- en Champagne- indianen. In Kluane is ook de hoogste berg van Canada namelijk te vinden namelijk; Mount Logan.

Ivvavik National Park


Dit park ligt in het noorden van Yukon en dient als beschermd gebied. Dat is dan ook de reden dat er maar een minimum aantal mensen worden toegelaten per jaar. Dit park staat bekend om de beren en wolven populatie die hier leven. De belangrijkste beren die hier leven zijn ijsberen, Barren Ground grizzlyberen en zwarte beren.

Noorderlicht


Overdag kunt u zich goed vermaken in Yukon door verschillende nationale parken te bezoeken, maar ook ’s nachts is er veel te zien, en wel het noorderlicht. Om het noorderlicht het beste te kunnen aanschouwen moet u echt in Yukon zijn. Canada is namelijk in het bezit van de meest sterke geomagnetische activiteit waardoor er de meest heldere uitingen gezien kunnen worden van het noorderlicht. De meeste kans om deze prachtige groene lucht te bezichtigen heeft u op heldere dagen in eind augustus en begin april.