14 november 2018
Terug

Whistler

Whistler is een stadje in Brits Columbia. Het ligt ongeveer 125 kilometer ten noorden van Vancouver. Het staat bekend als een toeristen plaats en heeft een van de grootste skigebieden in Noord Amerika.

Geschiedenis

Whistler ontstond in 1914 met de bouw van Rainbow Lodge en de aanleg van de Pacific Eastern Railway. De spoorlijn verbond de vallei met de buitenwereld. Het plaatsje wat ontstond kreeg de naam Alta Lake, vernoemd naar het meer wat in de buurt ligt. Door kolonisten werd het plaatsje omgedoopt tot Whistler. Vanwege het geluid wat de marmotten maakten die er leefden. 'To whistle' betekent fluiten. 

Langzaam werd Whistler een centrum voor bos- en mijnbouw. In de jaren vijftig werden er steeds meer lodges gebouwd. Vooral in de zomer was het een lange tijd het toeristenseizoen. Veel bezoekers kwamen er om te vissen. In 1965 begon de ontwikkeling van het skigebied, onder andere met de aanleg van de skiliften op Whistler Mountain. In 1992 werd het skigebied voor het eerst gekozen als beste skibestemming in Noord Amerika. 

 

Bezienswaardigheden en activiteiten

 

Blackcomb

Met de gondola kunt u naar de top van de berg. De gondelbaan is het hele jaar door in gebruik. In de zomer leent deze omgeving zich voor een mooie wandeling. In het sneeuwseizoen kunnen de skiërs en snowboarders kiezen uit meer dan dertig liften en 200 afdalingen met een maximale hoogte van 1.500 meter. 

Peak 2 Peak

Met de gondel van Blackcomb naar Whistler Mountain kan u genieten van een overweldigend 360 graden uitzicht. Adembenemend mooi kijkt u zo over de meertjes, gletsjers en de bossen. Vanaf de bergtoppen heb je toegang tot verschillende wandelpaden. De lift hangt op 436 meter hoogte en overbrugt een afstand van 4,4 kilometer.

Whistler Valley Trail

De natuurlijke bezienswaardigheden van Whistler worden met elkaar verbonden door de veertig kilometer lange Whistler Valley Trail. Aan de trail liggen diverse meertjes waar in de zomer lekker gezwommen kan worden. Verder zijn er meerdere uitzichtpunten en een golfbaan. Deze trail is ideaal voor wandelen of fietsen. Bij Alta Lake liggen drie parken met strandjes, met kinderen is Lakesite Park de beste optie. In de zomer zijn er ook kano’s te huur. Wilt u gaan kajakken dan kan dat het beste bij Wayside Park. Tussen Alta Lake en Green Lake stroomt de River of Golden Dreams, hier kUNT u ook erg mooi kanoën of kajakken en u heeft zelfs de kans om wilde dieren tegen te komen.  

Whistler Museum & Archives 

Dit is de plaats om de menselijke en natuurlijke geschiedenis van het gebied te ontdekken. Het museum organiseert wandelprogramma’s waar u onder leiding van een gids een stadswandeling kan maken. Geïnteresseerd in de Indianen? Dan is een bezoek aan het Squamish Lil’wat Cultural Center wat voor u, hier maakt u kennis met zowel de oude als de moderne kunst en maakt u op een interactieve manier kennis met de geschiedenis, muziek en dans van de oude cultuur. 

Whistler Brewin Company

Sinds 1989 beschikt Whistler over een eigen bier dat gebrouwen word in de Whistler Brewery. Naar eigen zeggen is het bier geïnspireerd door de prachtige omgeving en de manier van leven in de Whistler bergen. Het is mogelijk om een rondleiding door de brouwerij te maken waar u ook verschillende bieren mag proeven. 

Floatplane Tours

Uniek voor deze kustregio een Floatplane Tour. Vanuit Whistler kun je met een watervliegtuig een vlucht maken over de bergketens, gletsjers, valleien, rivieren en meren die Whistler omringen. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een gletsjertour, soms zelfs met een picknick aan een kristalhelder bergmeer. 

Klimaat

In de winter ligt er altijd sneeuw in Whistler, hoewel het er niet eens echt koud is. In december, januari en februari ligt de temperatuur overdag tussen -1 en 3 graden Celsius. De meeste sneeuw valt van november tot en met februari. In de lente wordt de temperatuur al snel hoger en is het droger. Whistler is vaak een van de eerste plekken van Canada waar de natuur na de winter weer ontwaakt. De temperatuur in de zomermaanden ligt rond de 20 graden, en deze zijn relatief droog en mild. 

Olympische Spelen

Het Olympisch Comité weer Vancouver aan als de Canadese stad voor de Olympische Spelen van 2010. Niet alleen de stad Vancouver maar ook de stad Whistler werd gebruikt als Olympische stad samen met nog vier anderen. Vooral het skiën werd in het Whistler georganiseerd. Veel overblijfselen van die Spelen worden nu nog gebruikt. 

Omgeving

Tussen Squamish en Whistler ligt het Gaibaldi Provincial park. Hier zijn veel met gletsjers bedekte bergen en ontstane vulkanen door het schuiven van de aardplaten. Deze vulkanen maken onderdeel uit van het Garibaldi Volcanic Belt. De Black Tusk is daarvan de meest kenmerkende en is zichtbaar van uit de weg ten zuiden van Whistler. De hoogste top van het park is Wegde Mountain, met een hoogte van 2.891 meter. Om het park goed te verkennen kunt u vanaf highway 99 verschillende afslagen nemen. Deze vaak smalle en onverharde wegen brengen u naar parkeerplaatsen vanwaar je te voet verder het park in kunt. Een leuke en niet te lange wandeling is die naar Cheakamus Lake, een helder blauw meer. 

Een stuk dichterbij Vancouver, op ongeveer een uur van Whistler ligt aan de Sea tot Sky Highway, de Sea to Sky Gondola. Als u een kaartje koopt voor de gondel, kunt u genieten van een uitzicht 885 meter boven zeeniveau. Er zijn verschillende viewpoints op de verschillende wandelpaden en op de top vind een spectaculaire hangbrug.