19 juli 2018
Terug

Wells Gray Provincial Park is

De bijnaam van Wells Gray Provincial Park is 'Waterfall Park'. Dit is niet voor niets: er zijn maar liefst 250 watervallen te vinden, in alle soorten en maten. De bekendste zijn de Spahats Falls, Dawson Falls en Helmcken Falls, die allemaal makkelijk te bereiken zijn. Met een hoogte van 141 meter is Helmcken Falls de vierde hoogste waterval in Canada. Het parklandschap bestaat voor het grootste gedeelte uit vulkanisch gesteente en heeft haar specifieke vormen gekregen door onder andere gletsjers, smeltwater en rivieren. Er zitten in de warmere maanden veel muggen in het park, dus smeer je goed in!

 

Geschiedenis

Duizenden jaren lang was Wells Gray Country de thuisbasis van het Shuswap-volk. Zoals in veel oude culturen het geval is, richtte de levensstijl zich op de natuurlijke omgeving, met een diep respect voor de natuur, de dieren en de manier waarop de natuur in de levensbehoeften voorziet. In de winter overnachtte het volk in 'keekwilli', ronde huisjes met een met aarde bedekt dak. Tijdens de warme zomers werden luchtige en koele rieten hutten gebouwd. Van beide onderkomens zijn restanten gevonden. Een andere stam die in de zomer het park bezocht en waar ook voorwerpen van gevonden zijn, is de Chilcotin. Zij vochten regelmatig met de Shuswap om het bezit van jachtgebieden, resulterend in namen als 'Battle Mountain' en 'Fight Lake'.

Kolonisten trokken halverwege de negentiende eeuw vanaf hun buitenpost Kamloops landinwaarts langs de North Thompson-rivier. In 1862 ontdekten ze de Clearwater-rivier en vernoemden het naar de heldere kleur. Veertig jaar na het eerste bezoek aan de regio vestigden de eerste zelfvoorzienende boeren zich in de Clearwater Valley. Robert Lee was degene die de binnenlanden introk en zo in 1913 de Helmcken Falls ontdekte. Men was het erover eens dat de waterval en het gebied eromheen beschermd moest worden. In 1939 werd Wells Gray Provincial Park opgericht, vernoemd naar Arthur Wellesley Gray, in die tijd een prominent politicus uit de provincie.
 

Vervoer

Wells Gray is goed bereikbaar via Yellowhead Highway 5, die Jasper met Kamloops verbindt. De meest gebruikelijke en best begaanbare parkroute is de Clearwater Valley Road (Wells Gray Park Road). Deze weg start in Clearwater en loopt naar het 70 kilometer verderop gelegen Clearwater Lake in het provinciale park. De beroemdste watervallen liggen allemaal aan het verharde deel van de weg, het laatste stuk naar Clearwater/Azure Lake is onverhard. Het bezoekerscentrum ligt buiten het park, aan het begin van de Clearwater Valley Road. Hier kun je informeren naar tours, wegcondities en mogelijke activiteiten.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten

Tien kilometer ten noorden van het Clearwater, vlakbij de parkingang, vind u de Spahats Creek Falls, hier valt het water over de rotspartijen ongeveer 75 meter naar beneden. De Spahats Creek heeft op deze manier een 122 meter diepe canyon in het lavagesteente gesleten. Vanaf de waterval heeft u een breed uitzicht over de Clearwater Valley. 

Moul Falls wordt niet vaak bezocht omdat deze niet vlakbij de weg ligt. De waterval is 35 meter hoog. In het park is het de enige waterval waar u achterlangs kan lopen. Het pad is glibberig en smal en u komt uit in een grot. Als u vanaf de parkeerplaats komt van Valley Road is het ongeveer een uur lopen. 

Dawson Falls heeft als bijnaam de 'Little Niagara Falls', deze waterval is twintig meter hoog en maar liefst negentig meter breed. Als u na de Spahats Creek Fall de Clearwater Valley Road nog circa veertig kilometer in de noordelijke richting volgt kunt u de auto parkeren. Het uitzichtpunt is dan ongeveer nog ongeveer 15 minuten lopen.

De mooiste en indrukwekkendste waterval is volgens vele Helmcken Fall, die is met 141 meter hoogte de vierde grootste van Canada. Het watert dondert de diepte in over een vulkanische rotswand. U vind deze waterval na de Dawson Falls door een zijweg te nemen. 

Aan het einde van de Helmcken Fall verandert de verharde weg in een gravelweg. Het is verstandig om vooraf even te informeren naar de wegcondities. Aan het einde van deze weg ligt Clearwater Lake. Het is mogelijk om hier te om kano’s en kajaks te hURen en er worden ook boottours aangeboden. 

 

Klimaat 

De zomer begint in juni met maximumtemperaturen van gemiddeld 20 graden Celsius. In deze periode hebben de rivieren een zeer hoge waterstand, als gevolg van het smeltwater dat vanuit de omliggende besneeuwde bergen afgevoerd wordt. Juli en augustus zijn de maanden met de hoogste temperaturen, vaak met hogedrukgebieden in het binnenland van British Columbia. Deze hogedrukgebieden zorgen voor dagenlang warm en droog weer. September brengt gematigd weer met zich mee, vergelijkbaar met het weer in de junimaand. Op dit punt is het water in de meren en rivieren op zijn warmst en kans op regenval het meest gering.

Het typische herfstweer is koel, windering en soms erg vochtig. Vaak houdt dit weer twee maanden aan voordat de echte winter begint. In de zomer valt er af en toe sneeuw in de bergen, maar in de maanden oktober, november en december sneeuwt het ook in de valleien. Met welk winterweer Wells Gray Country te maken krijgt, hangt sterk af van welke van de twee systemen dominant wordt: de warme, vochtige wind uit het zuidwesten vanaf de kust, of de koude droge lucht vanuit het noorden. De eerste, ook wel ‘Hawaiian Express’ genoemd, brengt warme lucht mee die de maximumtemperatuur tot enkele graden boven het vriespunt brengt. De laatste brengt vrieskou met zich mee: de temperatuur varieert dan van -10 tot -20. De sneeuw in de valleien en het grootste deel van de sneeuw in de bergen smelt in de maanden maart en april, hoewel de hoger gelegen skigebieden in de bergen tot en met mei open zijn. De maxima liggen in de lente tussen de 12 en 20 graden Celsius.