27 september 2017
Terug

Walvissen en orka’s spotten in Canada

In Canada lopen veel wilde dieren rond. Deze zijn veelal te bezichtigen in de overweldigende nationale natuurparken. Om wilde dieren tegen te komen moet je wel echt geluk hebben, echter om een walvis of orka te spotten heb je veel minder geluk nodig, eigenlijk alleen een boot of een auto.

 

De beste plekken

Tofino
Aan de westkust van Vancouver Island ligt Tofino. Aan het begin van de Inside Passage komen voornamelijk bultruggen en walvissen voor. Normaal gesproken horen ze de zomer door te brengen in Atlanta maar blijkbaar hebben ze het daar erg naar hun zin. Een boot rit van in totaal drie uur brengt je op de plaats waar ze het meest gespot worden. Je zult hier niet alleen walvissen en bultruggen zien maar zelfs een aantal zeeleeuwen en zeehonden.
Victoria
Langs de kust hebben zich een groep van ongeveer 70 orka’s gevestigd. In deze groep komen veel vrouwtjes en jonge orka’s voor. Wat zo bijzonder is aan een orka, is dat ze allemaal een grijze vlek hebben op hun staart. Je kunt deze vergelijken met de vingerafdruk van de mens. Deze is bij geen enkel persoon hetzelfde, en dus bij de orka ook niet. Deze geweldige dieren zijn van heel dichtbij te bezichtigen met een zodiac.
Saint Lawrence River
In deze rivier komen veel Beluga walvissen voor. Dit zijn walvissen die vrij veel op een dolfijn lijken, maar deze zijn wit en maken net als de dolfijn hoge fluitachtige geluiden. Vanaf Tadoussac neem je de boot om deze mooie dieren te aanschouwen. 
Cape Breton Highlands National Park
In Nova Scotia ligt het Cape Breton Highlands National Park. Dwars door dit park heen loopt een route welke een van de mooiste routes van Canada is. Om Minke walvissen te spotten hoef je hier niet eerst in een boot te stappen. Deze kun je zelfs zien vanuit je auto als je de route volgt.

 

De beste tijd

De boten waarin je walvissen en orka’s kunt spotten varen het hele jaar door. Toch kun je het beste in de zomer naar Canada gaan om deze reusachtige beesten te bewonderen. Sommige soorten walvissen zijn in de winter namelijk wat lastiger te vinden. De Bultrug en de grijze walvis kun je er het hele jaar door vinden maar in de maanden augustus en september worden ze het meest gespot. In juni tot en met oktober kun je de meeste transiënt orka’s en bruinvissen zien. Deze dieren brengen de wintermaanden namelijk door in het zuiden. 

 

Helikoptertour

Is een boot tocht alleen je nog niet spannend genoeg, dan kun je overwegen om een helikopter tour te boeken. Deze kun je dan vanuit Vancouver boeken en je kunt kiezen uit meerdere combinatie pakketten. De helikopter brengt je bijvoorbeeld naar Victoria waar je walvissen gaat spotten en brengt je ook weer terug naar Vancouver. Zo’n tour duurt ongeveer 3 uur. Ook is er een kanotocht te boeken. Deze duurt meerdere dagen waarin je op zoek gaat naar walvissen en overnacht op stranden en eilandjes.

 

eTA

Om walvissen en orka’s te kunnen spotten in Canada ben je vanaf november 2016 een eTA nodig. Deze is online aan te vragen op de website van eVisa Application Services. Zij verzorgen verschillende soorten reistoestemmingen. Een professioneel team staat voor u klaar om al je vragen te beantwoorden, aanvragen te controleren en te verwerken. Zij hebben ingebouwde controles op het aanvraagformulier zodat de meest gemaakte fouten voorkomen kunnen worden, en ze bieden meerdere betaalopties.