18 juli 2017
Terug

RoBird in Canada

Clear Flight Solutions heeft een drone gemaakt in de vorm van een slechtvalk: RoBird. Deze zal rondvliegen boven het Edmonton International Airport in Canada om zo vogels weg te jagen en weghouden bij vliegtuigen. 

 

Slechtvalk

Ze hebben voor een slechtvalk gekozen omdat deze andere vogels afschrikt. De drone is op ware grote gemaakt en ze hebben er voor gezorgd dat alles klopt zoals; manier van vliegen, gewicht, bouw, kleur en afmetingen. Dit hebben ze gedaan omdat vogels vrij slimme dieren zijn en wel het idee moeten hebben dat er daadwerkelijk een slechtvalk op ze af komt.

 

Clear Flight Solutions

Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions, is diegene welke de drone heeft bedacht en gemaakt. Om de drone zo te krijgen zoals deze nu is, heeft Nijenhuis er jaren aan moeten werken. Wat hij het moeilijkst vond aan het maken van de drone was het perfectioneren van het flapperen van de vleugels. Dit moet namelijk wel echt lijken. Het begon allemaal als prototype voor een  afstudeeropdracht op de Universiteit Twente in 2012.  RoBird heeft er al heel wat vlieguren op zitten. Hij werd namelijk getest op boerderijen en soms ook al op vliegvelden. Echter, een functionele rol voor deze robot vogel bleef uit. Het lastige was namelijk ook dat omdat het vanwege de wet niet toestaan was om drones boven vliegvelden te laten vliegen. Maar daar gaat nu dus verandering in komen. 

 

Nico Nijenhuis

“Dit is een historische stap voor de Robird, ons bedrijf en de hele luchtvaartindustrie” aldus Nico Nijenhuis. “We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar dagelijkse integratie op een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens. Dat we nu in Canada beginnen met de integratie van onze operaties op een groot vliegveld, is geweldig.”

 

Broeden voorkomen

Gezien Edmonton International Airport een vrij groot vliegveld is, zal de RoBird het nogal druk gaan krijgen met het wegjagen van de vogels. Ook is het de bedoeling dat RoBird vogels zo dusdanig af zal schrikken dat ze er geen nestjes gaan bouwen. En om dat te voorkomen zorg je er automatisch voor dat er minder vogels zullen zijn. Nijenhuis hoopt dat de vogels niet zullen wennen aan de RoBird, zoals de wel doen bij andere verjaag technieken zoals bepaalde geluiden. 

 

Project met drones

Niet alleen de RoBird wordt ingezet, er worden namelijk allerlei soorten drones ingezet voor verschillende doeleinden als onderdeel van het droneproject. Zo worden er drones ingezet voor het observeren van wilde dieren, inspectie van gebouwen en voor 3D-metingen. Om te kunnen achterhalen of de RoBird goed werk aflevert wordt hij de eerste drie maanden gemonitord. Zo kunnen ze kijken of er nog iets aangepast moet worden. Ook houdt Clear Flight Solutions nauw contact met piloten en vliegvaartmaatschappijen zodat zij ook meer inzicht krijgen in alle procedures. Edmonton International Airport verjaagt nu nog vogels door middel van geluid en lasers. Wellicht dat ze deze kunnen combineren met de RoBird. 

 

Akkoord

Om met een drone boven een vliegvaartmaatschappij te mogen vliegen heb je toestemming nodig. Clear Flight Solutions heeft hiervoor akkoord gekregen van Transport Canada welke verantwoordelijk is voor wetgeving, diensten voor transport en beleid.