10 november 2017
Terug

Remembrance Day 11 november

Elk jaar op 11 november om 11:00 uur vieren de Canadezen Remembrance Day. Wat overigens geen feestdag is, maar een herdenkingsdag waarop ze in Canada vrij zijn. Deze dag wordt ook wel Armistice Day of Poppy Day genoemd. In zes van de tien provincies is Remembrance Day een wettelijke vakantiedag. 

 

Wat wordt er herdacht

Op 11 november om 11:00 uur worden de oorlogsslachtoffers herdacht die vielen tijdens of na de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig niet alleen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse Oorlog en alle andere conflicten waar leden van de Canadian Forces aan mee hebben geholpen. Meestal vinden deze herdenkingen plaats bij een herdenkingsmonument in de buurt. Hier worden dan kransen gelegd en er worden gedichten voorgelezen. Ook wordt er altijd twee minuten stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.

 

Geschiedenis

De reden waarom Remembrance Day altijd op 11 november om 11:00 herdacht wordt is omdat de Eerste Wereldoorlog eindigde op precies dit tijdstip. Echter, besloot George V van Engeland dat de herdenking op zeven november 1919 plaats moest vinden. Bijna tien jaar lang, van 1921 tot 1930 viel Remembrance Day en Thanksgiving op dezelfde dag. Uiteindelijk is er besloten om de herdenking niet langer op zeven november te houden, maar vanaf 1931 op 11 november. 

 

Ceremonie

De rode klaproos staat symbool voor de oorlogsslachtoffers, deze worden dan ook vaak gebruikt tijdens deze herdenking. Een klaproos begint pas te bloeien wanneer alle andere planten uitgebloeid zijn. Het rood symboliseert het vloed van de slachtoffers en het zwarte hart van deze bloem staat voor rouw, verlossing en het lijden.  De nationale herdenking vindt jaarlijks plaats bij het National War Memorial in Ottawa. Op deze herdenking is de gouverneur-generaal van Canada, de minister-president, de koninklijke familie en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Uiteraard mogen de Canadese burgers hier ook bij aanwezig zijn. De ceremonie wordt ingeluid met het luiden van de klokken in de Peace Tower.

 

Graf

Aan het begin van de National War Memorial ligt een graf. Dit is het ‘Graf van de Onbekende Soldaat.’ Hierin liggen resten van een onbekende Canadese soldaat welke tijdens de Eerste Wereldoorlog is gesneuveld in Frankrijk. Tot op de dag van vandaag weten ze nog steeds niet van wie deze resten zijn. Vanaf 28 mei 2000 is dit graf een eerbetoon aan alle Canadese soldaten welke zijn gesneuveld in oorlogen of conflicten.

 

Herdenkingen

Uiteraard wordt op meerdere plaatsen in Canada de herdenking gehouden. Zo ook op scholen. Er wordt dan vaak een bijeenkomst gehouden op de schooldag voor Remembrance Day, en soms ook wel eens op de dag zelf, waarna ze na die tijd vrij zijn. Ook wordt er een grote indoor herdenking gehouden in Saskatoon (Saskatchewan) waar er ruimte is voor meer dan negenduizend mensen. Op deze dag dragen de mensen vaak een stoffen klaproos op hun kleding.