23 februari 2018
Terug

Peggy’s Cove

Niet heel bekend, maar daarom zeker niet populair onder de vakantiegangers in Canada. Peggy’s Cove is een klein dorpje dichtbij Halifax. Het dorpje staat bekend om haar mooie vuurtoren, genaamd Peggy’s Point Lighthouse, welke in 1868 gebouwd is . Toch bezoeken tienduizenden mensen dit mooie dorpje per jaar. Dit is meer dan de hoeveelheid bewoners van het dorpje. 

Vissersdorp


Peggy’s Cove is een echt vissersdorpje en ligt op een afstand van 43 kilometer van Halifax. Peggy’s Cove is een kleine vissersgemeenschap welke langs de kust van Nova Scotia te vinden is. Het dorpje heeft haar naam te danken aan de baai waaraan het gelegen is. Oorspronkelijk heette deze baai East-Point Harbour of Peggs Haven. Deze naam heeft de baai gekregen naar aanleiding van een tragische gebeurtenis. Een meisje met haar familie zou schipbreuk hebben geleden waarbij haar familie omgekomen is en zij als enige de schipbreuk overleefd zou hebben. Op dat moment wist niemand haar naam, want ze was te jong om deze uit te kunnen spreken hebben ze haar Peggy genoemd. Op latere leeftijd (in 1800 )ging ze trouwen met een inwoner van de baai. Men noemde haar destijds Peggy van de Cove, en vandaar de naam Peggy’s Cove.

Landschap


Om het dorpje heen is een rotsachtig landschap ontstaan doordat de platentektoniek 400 miljoen jaar geleden er voor zorgde dat er lava omhoog kwam. Sindsdien wordt het landschap en de omringende plaatsen geërodeerd door gletsjers en oceaangetijden. Wat Peggy’s Cove nu zo verschrikkelijk mooi maakt zijn de glooiende granieten rotsen met de rood-witte vuurtoren.

Voor toeristen


Het aantal inwoners van Peggy’s Cove is inmiddels behoorlijk afgenomen, maar daarentegen is het aantal bezoekers aan dit mooie vissersdorpje juist toegenomen. Inmiddels is het echt een populaire toeristische trekpleister geworden, en dat is weer goed voor de economie. De economie werd vroeger in stand gehouden door de visserij maar nu brengen de toeristen veel geld in het laatje voor het dorpje. Lokale vissers vissen tegenwoordig nog wel steeds op kreeften, wat te zien is aan de hoeveelheid fuiken die in de haven liggen. Peggy’s Cove heeft een eigen tearoom, DeGarthe Gallery and Museum, een kerk genaamd; St. John's Anglican Church en een cadeauwinkel. 

St. John's Anglican Church 


Deze kerk stamt uit 1880 en is in het bezit van de meest prachtige muurschilderingen welke zijn aangebracht door de kunstenaar William E. deGarthe. Hij was van oorsprong Fins maar is verhuisd naar Peggy’s Cove. Deze kerk is inmiddels een monument en voor bezoekers te bezichtigen.
DeGarthe Gallery and Museum
De Finse kunstenaar schonk vlak voor zijn dood in 1977 een gedeelte van zijn schilderijen aan de provincie van Nova Scotia. omdat hij de provincie zo dankbaar was. Op veel van deze schilderen staat Peggy’s Cove en de vuurtoren afgebeeld, maar ook de vissers in de haven. Deze hangen nu uiteraard in het museum welke daar te bezichtigen zijn.

Swissair Flight 111 Memorial


Op twee september 1998 is een vlucht 111 gecrasht in de St. Margaret’s Bay.  Bij deze crash kwamen alle passagiers en bemanningsleden om het leven, in totaal 229 mensen. Ter ere van deze slachtoffers zijn er twee gedenkstenen geplaatst. Een hiervan ligt op één kilometer afstand van Peggy’s Cove aan Highway 333 genaamd het Whalesback Memorial. De tweede gedenksteen staat in Bayswater. De twee gedenkstenen vormen samen een driehoek en deze drie hoeken symboliseren het cijfer 111.