18 september 2018
Terug

Ottawa

Ottawa is sinds 1857 de hoofdstad van Canada. De naam van de stad komt van de indiaanse benaming ‘verkopen’. De stad ligt aan de Ottawa rivier in het zuidoosten van Ontario. De Ottawa rivier vormt de grens tussen de provincies Québec en Ontario. De stad heeft ongeveer 883.391 inwoners hiervan heeft ongeveer de helft van de bevolking Engels als moedertaal en ongeveer 30 procent heeft Frans als moedertaal. De stad Ottawa ligt in dezelfde regio als Toronto en Montreal. Dat het de hoofdstad is geworden dankt het aan het feit dat Toronto als te Engels werd beschouwd en Montreal en Quibec als te Frans. Als federale hoofdstad van Canada zijn er veel regeringsgebouwen, waaronder het parlementsgebouw. Verder zit het Canadese hooggerechtshof in de stad en  zijn er een aantal belangrijke musea en drie universiteiten. 

Geschiedenis

Ottawa vormt samen met het in Quebec gelegen 'National Capital Region'. De eerste Europese nederzettingen in het gebied werden opgericht omwille van de houtindustrie. Na de oorlog in 1812 wordt door de overheid de immigratie aangemoedigd en groeide Ottawa snel. In 1832 werd het Ideaukanaal, een alternatieve route naar Montreal aangelegd. 

Op 31 december 1857 werd Ottawa gekozen als hoofdstad van Canada. De keuze voor Ottawa was eigenlijk een compromis. Montreal en Toronto waren te uitgesproken Frans of Engels, een ander voordeel van Ottawa was dat deze verder van de grens van de Verenigde Staten lag, dit werd in die tijd beschouwd als een militair voordeel. 

In de tweede wereld oorlog is Prinses Juliana met haar kinderen naar Canada gevlucht, waardoor de stad nog steeds een speciale band heeft met Nederland. Elk jaar in mei vindt in Ottawa het Tulip Festival plaats waarbij het Nederlandse koningshuis 10.000 tulpenbollen stuurt naar de stad als dankgebaar voor de huisvesting van de leden van de koninklijke familie. 

Bezienswaardigheden

Parliament Hill, op de zuidelijke oever van de Ottawa-rivier, staan drie statige gebouwen die de thuisbasis vormen voor de Canadese overheid. Een opvallend kenmerk is de 92 meter hoge toren genaamd de Peace Tower. Deze maakt deel uit van het Centre Block. Aan de voet van de toren ligt het Visitor Center. Hier beginnen de tours door Centre Block. De tours zijn gratis maar er worden maar een beperkt aantal mensen per dag toegelaten. Wilt u graag mee op een tour dan is het verstandig om er op tijd te zijn. In de zomermaanden is het ook een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door het East Block, dat is het oudste gedeelte. Andere activiteiten zijn onder andere het uitzichtpunt in de Peace Tower, de carillonconcerten, het wisselen van de wacht en muziek- en lichtvoorstelling Mosaika welke elke avond te zien is van juli tot begin september. 

Conferderation Boulevard is een 7,7 kilometer lange boulevard waaraan onder andere Parliament Hill, Sussex Drive en Rideau Hill liggen. In de National Capital Region, zijn nog meer musea, overheidsgebouwen, monumenten en erfgoedplaatsen met elkaar verbonden door de boulevard. 

Sessex Drive is een van de bekendste bezienswaardigheden. Op Sussex Drive, in het gebouw met huisnummer 24, woont de Canadese minister president. Op nummer 1 ligt Rideau Hall, het huis van de gouverneur generaal van Canada. Hier kunt u een rondleiding krijgen. U mag in de officiële vertrekken komen en de verschillende kunstwerken bewonderen. Aan de Sussex drive zijn meer bekende huizen. Op nummer 320 vindt u het hoofdkwartier van de Rayal Canadian Mint, waar (herdenkings)munten en medailles worden geslagen. Huisnummer 380 is een van de eerste kunstgaleries namelijk de National Gallery of Canada. De focus ligt hier vooral op de Canadese kunst. Direct achter de kunstgalerie staat het indrukwekkende Reconcillation: The Peacekeeping Monument.

Dwars door de stad stroomt het 202 kilometer lange Rideau kanaal, dat als dubbele waterval uitkomt in de Ottawa rivier. In de Rideau Falls park heeft u een mooi uitzicht op de watervallen. Het kanaal zelf heeft veel recreatiemogelijkheden. In de zomer zijn er diverse watersportmogelijkheden of u kunt mee op een rondvaartboot. In de winter kunt u schaatsen op de ongeveer 8 kilometer lange schaatsbaan, welke de langste ter wereld is. Een bekend bouwwerk wat aan de kade staat is Chateau Laurier een hotel in de stijl van een kasteel.  Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht en u kunt ook goed de sluizen zien, die een waterverschil van 25 meter overbruggen!

Confederation Square is door de centrale ligging het “hart” van de stad Ottawa. Hier staat ook National War Memorial, een indrukwekkend oorlogsmonument met grote bogen. Aan de zuidkant ligt het Natrional Arts Centre. 

Musea

Ottawa staat bekend om zijn talrijke musea. De bekendste of de belangrijkste is Bytown Museum en gaat over de geschiedenis van Ottawa. Aviation Museum gaat over de luchtvaartgeschiedenis. Andere musea zijn; Canada Science & Technology Museum, het Canada Argicultural Museum, of het Canadian Museum of Nature. 

Omgeving

Aan de andere kant van de Ottawa rivier ligt het Franstalige Gatineau, welke makkelijk te bereiken is vanuit Ottawa. Er zijn diverse leuke bezienswaardigheden, zoals Canadian Museum of History wat in een bijzonder gebouw gevestigd is. De tentoonstelling gaan vooral over de oorspronkelijke bewoners, de eerste pioniers en de multiculturele samenleving waar Canada om bekend staat. Verder zijn er veel mooie parken, het bekendste is het Gatineau Park wat meer dan 300 km2 groot is. Het is een schitterend park om te wandelen, enkele van deze wandelpaden zijn al zo oud dat ze al door de indianen werden gebruikt. Samen met Ottawa organiseert Gatineau eind januari begin februari een groot winterfestival waar tienduizenden bezoekers op afkomen. Een ander festival wat de steden samen organiseren is het Canadian Tulip Festival. 

Vervoer

De meeste mensen hebben een auto gehuurd voor hun verblijf is Canada. In Ottawa is het heel goed mogelijk om de auto even te laten staan en de stad op een andere manier te ontdekken. Er zijn verschillende soorten openbaar vervoer zoals snel en stopbussen, een tramsysteem. U zou ook een fiets kunnen huren, het is een populair vervoer middel in de stad en er zijn veel fietspaden aangelegd. 

Klimaat

Een vochtig continentaal klimaat heeft Ottawa. Over het algemeen koude winters en relatief warme zomers. De winter wordt overheerst door sneeuw en ijs. Er valt gemiddeld zo’n 235 cm sneeuw per jaar. De gemiddelde temperatuur overdag is dan -11 graden Celsius in de nachten vriest het soms wel tot -30 graden. In de zomer heeft het een gemiddelde van ongeveer 26 graden Celsius, maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het vaak warmer aan. De herfst en de lente zijn zeer wisselvallig.

Ook graag naar Canada? Vraag dan hier uw ETA aan.