28 november 2016
Terug

Jaarlijkse ‘pool’ voor visumaanvraag Canada

Heb jij er wel eens over nagedacht om werkervaring op te doen in Canada? Hetzij middels stage of een echte baan? Je kunt hier tegenwoordig niet zomaar een visum voor aanvragen.

International Experience Canada (IEC)

In november 2015 heeft Canada een nieuw programma ontwikkeld voor jongeren die in Canada willen werken of stage willen lopen namelijk; International Experience Canada (IEC) Bij het vorige programma werd er een keer per jaar een aanvraagronde gehouden. Met dit nieuwe programma wordt er gewerkt met een pool waarbij er meerdere keren per jaar uitnodigingen worden gestuurd naar de mensen die uitgeloot worden. Het wordt je dus niet echt makkelijk gemaakt om in Canada stage te lopen of te werken. Op deze manier kun je alleen nog op goed geluk naar Canada. Dit is uiteraard niet zonder reden. Dit doen ze om ze eigen bevolking eerst een kans willen geven op het vinden van een baan, voordat ze mensen uit het buitenland gaan uitnodigen. Zo hebben ze er meer grip op.

Opening pool

Deze pool werd geopend op 17 oktober jongstleden. In november gaan ze de eerste uitnodigingsronde al starten. Later in deze procedure krijgt Nederland het aantal te horen hoeveel kandidaten er naar Canada mogen. Wanneer je je hiervoor hebt ingeschreven, wil dat niet meteen zeggen dat je gegarandeerd naar Canada mag, maar je zit in elk geval wel in de pool en maakt evenveel kans als ieder ander. Om je in te kunnen schrijven dien je een IEC profiel aan te maken zodat je in de pool terecht komt. Zorg er voor dat je alles correct en naar waarheid invult. Je kunt je inschrijven vanaf 18 jaar maar je mag niet ouder zijn dan 30. 

work permit

Wanneer je uitgeloot wordt, door middel van een automatisch systeem die alle aanvragen selecteert, krijg je hier bericht van in je eigen account. In dit bericht staat aangegeven welke volgende stappen je kunt nemen. Vanaf de dag dat je de uitnodiging accepteert heb je nog 10 dagen om online een ‘work permit’ aan te vragen. Reageer je niet binnen die 20 dagen, komt de uitnodiging te vervallen. Accepteer je de uitnodiging, dan moet je de volgende documenten aanleveren;

Informatie over familie
Bewijs van voldoende financiële middelen
Bewijs van goed gedrag
Curriculum vitae 
Een digitale foto
Paspoort
Een brief met motivatie

Dit mag je niet vergeten!

Let er op dat het in totaal acht weken kan duren voordat je aanvraag voor een werk visum helemaal verwerkt is. Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je een Port of Entry (POE) Letter of Introduction. Deze wordt gestuurd naar je ‘my CIC account’. Wanneer je een ‘work permit’ krijgt toegekend dien je het volgende mee te nemen naar Canada:

Paspoort
Je Port of Entry (POE) Letter of Introduction
Bewijs van financiële middelen
Bewijs van je ziektekostenverzekering
Een ticket van vertrek uit Canada of bewijs van genoeg financiële middelen om dit te kunnen bekostigen
Originele exemplaren van de documenten die je hebt opgegeven voor de aanvraag van je ‘work permit’

Deze ‘work permits’ zijn bedoeld voor maximaal een jaar lang stage of werk in Canada. 

http://www.cic.gc.ca/english/work/iec/submit-profile.asp

 

Voor een "gewoon" bezoek aan Canada kun je uiteraard hier een eTA Canada aanvragen.