07 februari 2017
Terug

Hoeveel Amerikanen emigreren naar Canada na Overwinning Trump

Toen eenmaal bekend was dat Trump een reële  kans maakte op het winnen van de verkiezingen riepen veel bekende en onbekende Amerikanen dat ze wilden emigreren naar Amerika. In een van onze voorgaande artikelen hebben we uitgelegd hoe moeilijk het is om daadwerkelijk te kunnen emigreren naar Canada als Amerikaan. Maar hoeveel mensen hebben er in de tussentijd nou echt asiel aangevraagd in Canada? En ook niet geheel onbelangrijk, zitten daar ook beroemde Amerikanen tussen?

 

Stijging 

In november 2016 hebben er maar 28 mensen asiel aangevraagd in Canada. Dit lijkt weinig gezien Amerika enorm is. Maar het is toch vijf keer zoveel als vorig jaar in dezelfde maand. Er is dus wel degelijk een stijging in het asielaanvragen te zien. Nu hebben we het alleen maar nog maar over de maand november. Wie weet hoeveel mensen er asiel hebben aangevraagd in december. De kans dat deze mensen daadwerkelijk asiel zullen krijgen is nihil.

 

Beroemdheden uit Hollywood

 

De Hollywoodsterren die hebben geroepen te willen emigreren naar Canada wanneer Trump president zou worden, lijken allemaal nog in Amerika te wonen. De Canadese overheid mag geen uitspraak doen over het feit of er beroemdheden een asielaanvraag in Canada hebben ingediend, deze informatie is vertrouwelijk. Maar dan blijft nog altijd de vraag of ze wel echt serieus meenden te willen verhuizen naar Canada. 

 

Trump

De Canadese overheid wil niet zeggen of de stijging inderdaad iets te maken heeft met de overwinning van Trump, maar advocaten gespecialiseerd in immigratie gaan hier wel van uit. "De retoriek tijdens de politieke discussie zat vol met zorgwekkende taal, onder meer met haat, uitsluiting, deportatie" aldus een Canadese immigratie-advocaat. "Ik kan begrijpen waarom mensen bezorgd zouden zijn om hun eigen veiligheid, hun eigen leven, en nagaan of ze hier zouden kunnen leven."  Een andere advocaat geeft aan dat deze stijging te vergelijken is met de stijging van asielaanvragen tijdens de verkiezing van George Bush in 2000. 

 

Niet veel kans

 

De kans dat de 28 aanvragers daadwerkelijk toestemming krijgen om te mogen emigreren naar Canada is nihil. Tot nu toe zijn er maar twee aanvragen goedgekeurd van de honderden aanvragen sinds 2010, waarvan in 2015 geen enkele. Vluchtelingen, of mensen met reële doodsbedreiging komen wel in aanmerking voor een goedkeuring. Ben je geen vluchteling, houd er dan rekening mee dat zo’n asiel aanvraag wel 10 jaar kan duren voordat deze rond is.