06 mei 2017
Terug

Het wonderbaarlijke fenomeen: de waterval wolk

Begin april was er zo’n fantastisch natuurverschijnsel te zien in Long Range Mountains in Lark Harbour, Newfoundland, Canada. Deze wolkenformatie komt trapsgewijs naar beneden vanaf de berg. Dit fenomeen wordt ook ‘orografische wolken’ genoemd. Het wordt geproduceerd door de geforceerde verhoging met vochtige lucht en de daaruit voortvloeiende condensatie wanneer dit wordt gekoeld tot een verzadigingspunt.

 

Categorieën 

Deze orografische wolken kun je onderverdelen in drie categorieën namelijk; laag, midden en hoog niveau wolken. Dit hangt af van de hoogte van de wolkenbasis waar deze zich op dat moment bevind. Deze wolken worden doorgaans geassocieerd met een vochtige luchtstroom over bergachtige gebieden. 

 

Waterval

De orografische wolken stromen langzaam naar beneden vanaf de bovenkant van de bergketens waardoor het lijkt op een waterval over de bergen. Dit type orografische wolk wordt ook wel ‘waterval wolk’ genoemd. Van ver lijkt het ook echt op water maar in werkelijkheid zijn dit wolken. Dit fenomeen komt maar zelden voor en dan met name in de winter, en is daarom ook echt heel wonderlijk. 

 

Hoe ontstaan deze wolken?

Ze worden gevormd wanneer vochtige lucht naar boven wordt geduwd over de toppen van de bergen, hierna koelt het af en gaat condenseren tot wolk waterdruppeltjes. Deze zullen geleidelijk aan verdwijnen aan de lijzijde van de berg wanneer de temperatuur stijgt in de verzakte lucht. Afhankelijk van de atmosferische omstandigheden zoals de luchtstroom, vochtigheid, atmosferische stabiliteit en orografie en de hoogte hiervan kunnen verschillende soorten orografische wolken vormen zoals: wolkenkap, lenticulaire wolken en rotor wolken. Met andere woorden, het uiterlijk en de beweging van de wolken weerspiegelen de luchtstroom en de atmosferische omstandigheden. 

 

Soorten orografische wolken:

Wolkenkap; deze komt het meest vaak voor. Het is een individuele kap over een heuvel of een berg.
Lenticulaire wolken; een van de mooiste vorm van orografische wolken. Ze vormen zich vaak in de buurt van. Lenticulaire wolken kunnen zich vormen door windschering. 
Orografische cumulus; deze wolken vormen zich als gevolg van een obstakel. Ze komen vaak voor boven toppen van bergen. 
Banner wolken; deze karakteristieke wolk vormt zich vaak op bergtoppen en lijkt weg van de berg te stromen.