22 april 2017
Terug

Geen schoolreisjes naar de VS voor kinderen onderwijsnet Toronto

Het  grootste onderwijsnet van Canada heeft er voor gekozen om leerlingen niet meer met schoolreisjes naar Amerika te laten gaan. Toronto heeft ongeveer 246.000 leerlingen verdeeld over 584  scholen en is hiermee dus de grootste onderwijsnet van Canada. Zij hebben dit besloten na het inreisverbod van Trump.

 

Onderwijsdirecteur

John Malloy, onderwijsdirecteur, zegt hier het volgende over; “We willen onze scholieren niet in een situatie brengen waarin de kans bestaat dat ze aan de grens worden teruggestuurd. Als ze sommige van onze studenten weigeren kunnen wij hen niet zomaar achterlaten aan de grens.” Het nieuwe inreisverbod van Trump zorgt er namelijk voor dat mensen met de Syrische, Iraanse, Somalische, Libische, Soedanese en Jemenitische nationaliteit Amerika niet meer mogen komen. 

 

Inreisverbod nog geen feit

In januari voerde Trump het inreisverbod in. Deze werd even later door een rechter weer opgeheven. Maar Trump liet het er niet bij zitten en voerde een nieuw inreisverbod welke hij enigszins had aangepast maar deze werd tijdelijk opgeheven en het is nog niet duidelijk of dit inreisverbod doorgevoerd gaat worden. Maar het Toronto District School Board wil geen risico’s lopen en gaat niet afwachten tot het inreisverbod daadwerkelijk in gaat. “We kunnen geen schoolreizen plannen als een scholier zonder enige legitieme reden de toegang tot de VS zal worden ontzegd. We gaan die student uiteraard niet achterlaten” aldus een woordvoerder van het Toronto District School Board. 

 

24 reisjes naar de VS

Er staan nog 24 schoolreisjes gepland naar Amerika die ze wel door laten gaan. Maar na deze reisjes zullen er geen nieuwe reisjes naar Amerika worden gepland. De raad heeft het wel moeilijk met deze beslissing. Aan de ene kant willen ze gelijkheid in het schoolsysteem, maar wanneer ze alle geplande reisjes naar Amerika gaan annuleren kost ze dit ook weer heel veel geld. Mocht er onverhoopt tijdens een van deze reisjes een leerling geweigerd worden, zal de hele groep terugkeren naar huis.

 

Kleine scholen

Niet alleen het Toronto onderwijsnet komt met deze beslissing, maar ook de kleinere scholen in Canada gaan deze regel doorvoeren. Zo ook de Canada Girl Guides hebben alle reisjes naar Amerika toe geannuleerd. Dit hebben ze zelfs laten weten op televisie; “Het is deel van ons engagement voor een inclusieve samenleving.”

 

Financieel

Uiteindelijk gaat Amerika dit financieel gezien wel voelen. Vorig jaar rond dezelfde tijd waren er 6,5% meer  boekingen als dit jaar. Want niet alleen scholen annuleren hun reisjes, maar meerdere grote bedrijven cancelen congressen en andere bezoekjes aan Amerika. Een vertegenwoordiger van US Travel Association heeft aangegeven dat het toerisme van Amerika aanzienlijk gedaald is. Het Witte Huis maakt zich nog geen zorgen omdat deze gegevens nog niet in kaart zijn gebracht.