28 september 2016
Terug

ETA Canada wederom uitgesteld tot 9 november 2016

29 September zou de eTA verplicht worden voor het reizen naar Canada. Echter, op 20 september, slechts een paar dagen voor de definitieve datum, heeft de Canadese overheid besloten deze verplichting nog een paar maand uit te stellen, namelijk tot 9 november dit jaar. Inmiddels al de tweede keer dat de verplichting wordt uitgesteld. In eerste instantie zou de eTA op 15 maart al verplicht worden, dat is uitgesteld naar 29 september vanwege problemen in het online aanvraagsysteem.

Minister van Immigratie

Volgens de Canadese minister van Immigratie (John McCallum) is deze uitstel in het leven geroepen zodat de reiziger zich er meer bewust van kan worden dat de eTA straks verplicht wordt. “In overleg met partners van vliegvaartmaatschappijen nemen we verdere stappen om eventuele reis storingen te minimaliseren” aldus McCallum. “We verlengen de clementie periode en adviseren de reizigers om alvast vooruit te plannen en alle benodigde documenten te regelen voordat ze een vlucht naar Canada boeken”.

Dubbele Nationaliteit

Deze recente aankondiging van het IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) houdt ook in dat de verplichting  om te reizen met een Canadees paspoort wanneer  Canadezen met een dubbele nationaliteit het land in en uit vliegen is uitgesteld. Voorheen konden Canadezen met een dubbele nationaliteit ook reizen met een paspoort van een ander land, zelfs wanneer ze met de nationaliteit van het andere land verplicht waren om een TRV aan te vragen. Maar met ingang van 10 november zijn alle Canadese burgers verplicht om te vliegen met een Canadees paspoort. Enige uitzondering is voor de Amerikaanse Canadese burgers, zij mogen Canada in met een Amerikaans paspoort en zijn geen eTA nodig.