23 mei 2016
Terug

ETA Canada uitgesteld

Halverwege 2015 werd bekend gemaakt dat de ETA (Electronic Travel Authorization) voor Canada verplicht zou worden per 15 maart 2016 voor luchtreizigers vanuit visa-uitgezonderde landen (waaronder Nederland). De Canadese overheid heeft inmiddels laten weten dat deze datum in ieder geval een half jaar uitgesteld wordt. Het Canadese CIC heeft enkele opstartproblemen gekend in de aanloop naar de datum waarop het ETA Canada verplicht gesteld zou worden. Voor enkele landen was het nog niet mogelijk om een ETA aan te vragen. Om dit te over bruggen is de datum 15 maart 2016 uitgesteld.

Tot aan de herfst van 2016 kunnen reizigers van visa-uitgezonderde landen zonder de ETA reizen naar Canada. Deze reizigers moeten overigens wel voldoen aan de huidige eisen voor toelating tot Canada. Dit betekent dat ze ten alle tijden moeten beschikken over een geldig paspoort welke gedurende het gehele verblijf nog geldig is en het paspoort moet tenminste één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane. Ook mag u dan niet langer dan 6 maanden verblijven in Canada. Wanneer u wel langer wilt verblijven in Canada, moet u een visum aanvragen. Wat u als reiziger naar Canada ook nodig bent is een bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.

Sinds oktober 2015 was het dan ook al mogelijk online een ETA voor Canada aan te vragen. Reizigers konden alvast een aanvraag doen met het voordeel dat ze dan al gescreend zijn en bij eventuele problemen tijdens de aanvraag deze tijdig konden verhelpen. Daarbij is het ETA immers 5 jaar geldig waarmee men zich geen zorgen hoeft te maken dat de geldigheid vroegtijdig zal verlopen voor het bezoek aan Canada.

Verloopdatum paspoort

(Let er wel op dat de ETA komt te vervallen wanneer uw paspoort verloopt, u dient dan een nieuwe ETA aan te vragen). Indien reizigers de mogelijkheid hebben om een ETA aan te vragen wordt men verzocht om wel een ETA aan te vragen voor de reis om eventuele wachttijden bij de douane te voorkomen. Wij adviseren u om deze nog niet verplichte ETA 1 maand voor vertrek aan te vragen, of in ieder geval 72 uur van te voren. Over het algemeen heeft u onmiddellijk autorisatie, echter het Canadese CIC kan er langer over doen om tot een beslissing te komen. Wanneer uw aanvraag wordt afgewezen dient u een spoedvisum aan te vragen via de Canadese ambassade en ook dit kan enkele dagen in beslag nemen.

De ETA is niet verplicht voor Canadese burgers uit het buitenland maar ook niet voor burgers welke in het bezit zijn van een geldig visum. Mensen die vanuit Amerika via de grond naar Canada reizen hebben ook geen ETA nodig.