15 januari 2019
Terug

Enorme grot per ongeluk ontdekt in Canada; Sarlacc’s pit

Een enorme onontdekte grot in Canada welke per ongeluk werd ontdekt, is zeer waarschijnlijk nog nooit eerder door mensen gezien.Ambtenaren van Canada’s ministerie van nationale middelen ontdekten de grot per ongeluk toen ze een kariboe telling deden per helikopter.

Onderzoek

Na het uitvoeren van een onderzoek en een eerste verkenning van de opening, zei het ministerie dat ze het idee hebben dat de grot zelfs niet eens bekend was bij First Nations volkeren welke er millennia lang hebben gewoond. De grot zit in het ongerepte Alpenlandschap in een lokaal nationaal park in British Columbia, West-Canada. Deskundigen suggereren dat de grot het hele jaar door met sneeuw bedekt is geweest tot aan de jaren 90 en dus duizenden jaren onontdekt lag. Door de stijgende temperaturen als gevolg van de klimaatverandering kan de uiteindelijke opkomst zijn ontstaan.

Naamloos

De grot heeft nog geen naam omdat de regeringsfunctionarissen de lokale First Nation groepen eerst moeten raadplegen. Maar, dat weerhoudt ze er niet van om de grot alvast een bijnaam te geven. “De eerste groep die het ontdekte noemde het de put van Sarlacc” aldus geoloog Catherine Hickson. Zij hoort bij de groep welke de grot heeft ontdekt.

 
De Sarlacc is een fictief monster dat in de film Star Wars ‘Return of the Jedi’ voorkomt en in een grote grot onder de grond leeft. “Het is een enorm verticaal gat en je kunt je meteen voorstellen dat een ruimtemonster als de Sarlacc er zou kunnen wonen. Het is gigantisch. Het is enorm. Wanneer je het voor het eerst ziet, hap je naar adem omdat het zo’n enorm groot gat in de grond is.”

80 meter

Toen er in september een team in de enorme grot naar beneden probeerden te klimmen, daalden ze 80 meter af voordat ze werden gestopt door de stroming van een ondergronds rivier. Een archeologische landmeter, John Pollack, heeft de site bezocht en zij dat hij het een “nationaal belangrijke” vondst vond. “Ik ben in de meest grote grotten geweest van de hele wereld, maar deze grot heeft echt een immens grote ingang, en niet alleen volgende de Canadese normen” aldus Pollack. “Als je vanaf de rand er naar kijkt is je zichtlijn bijna 183 meter.”

Diepte onbekend

De exacte diepte van deze monsterlijke grot is helaas nog niet bekend, maar het water dat in een stortvloed boven de schacht uit komt mondt naar verwachting uit naar een ondergrondse rivier welke meer dan twee kilometer lang is en zal ongeveer 500 meter lager uit komen. Dit suggereert dat de grot een van de grootste grotten van Canada zou zijn.

Er wordt gedacht dat de massieve schacht die vanaf het oppervlak naar beneden leidt gedurende vele jaren uit een rots is gehouwen door ijs van nabijgelegen gesmolten gletsjers. Tijdens zijn piek in het voorjaar en zomer komt er maar liefst 15 m3 water per seconde over de rand van de grot. Dit staat gelijk aan twee kiepauto’s vol met water elke seconde.

De exacte locatie van de grot is nog niet onthuld om de ongestoorde locatie te beschermen. Ondertussen bereiden ambtenaren zich voor op een formele verkenning in 2020. Maar zelfs wanneer het publiek zou weten waar het onbedorven wonder van de natuur te vinden is, is het bijna ontoegankelijk.

In the middle of nowhere

Deze grot bevindt zich echt ‘in the middle of nowhere.’ Te midden van een bergachtig gebied en omringd door gletsjers en aan de voet van een lawinehelling van 45 graden welke 600 tot 750 meter boven er bovenuit kan stijgen, wat betekent dat je er in de winter niet naartoe kunt gaan. Dan is het een wilde plek.”

Mevrouw Hickson zei dat het inspirerend was om te weten dat er nog veel meer te ontdekken valt in de wereld. “Zelfs in deze tijd, waarin we denken alles te weten, en elke plek hebben ontdekt, kunnen we verrast worden.”