14 april 2017
Terug

Dual Citizenship

De Canadese overheid heeft de laatste tijd nogal wat veranderingen aangebracht voor de mensen die een ETA willen aanvragen. Dit artikel gaat over de mensen die een dubbele nationaliteit hebben waaronder de Canadese nationaliteit. 

 

Dubbele nationaliteit

Ben je een Nederlander en heb je ook de Canadese nationaliteit en je wilt middels vliegtuig naar Canada toe? Dan kun en hoef je geen ETA aan te vragen. Je kunt dan met je Nederlandse paspoort vliegen en met je geldige Canadese paspoort (of een tijdelijk Canadees paspoort of een Canadese nood reisdocument). Je dient dan beide paspoorten mee te nemen tijdens je reis naar Canada. 

 

Uitzondering

Wanneer je als Amerikaan ook de Canadese nationaliteit bezit, hoef je geen geldig Canadees paspoort te hebben. Je moet je uiteraard wel kunnen identificeren en aan de basis eisen voldoen om Canada binnen te komen. 

 

Canadese paspoort verlopen

Maar wat nou als je Canadese paspoort is verlopen? Dan kun je deze laten verlengen wanneer je huidige Canadese paspoort:
- Niet meer dan een jaar geleden verlopen is
- De juiste naam, geslacht, geboortedatum en geboorteplaats bevat
- Uitgegeven is met een geldigheidsduur van vijf of tien jaar
- Niet beschadigd is
- Niet als vermist of gestolen is opgegeven
- Uitgegeven is nadat je 16 werd.

Voor het verlengen van je Canadese paspoort hoef je uiteraard niet helemaal naar Canada toe. Je kunt deze aanvragen bij de Canadese ambassade in je eigen land. Houd er wel rekening mee dat dit vrij lang kan duren met betrekking tot het boeken van een reis.

 

Geen paspoort maar wel de Canadese nationaliteit

Wanneer je wel de Canadese nationaliteit bezit maar geen Canadees paspoort hebt,  kun je wel een Canadees paspoort aanvragen mits je aan kunt tonen de Canadese nationaliteit te hebben en mits:
- Je nooit een Canadees paspoort hebt gehad
- Je paspoort meer dan 1 jaar is verlopen
- Je een paspoort hebt gekregen toen je jonger was dan 16 jaar
- Je een paspoort aanvraagt buiten Canada en Amerika

 

Geen ETA aanvragen

Wanneer u beide nationaliteiten bezit, heeft het geen zin om een ETA aan te vragen. Het Canadese CIC zal deze aanvraag in ‘in behandeling’ zetten of afwijzen. Zorg er voor dat u een geldig Canadees paspoort heeft, of een paspoort aanvraagt voordat u naar Canada vertrekt.

 

Bron: cic.gc.ca