16 augustus 2017
Terug

De Canadezen en hun gewoontes en tradities

In Canada spreken ze twee talen namelijk; Engels en Frans. Het is dan ook meer dan logisch dat je de Franse cultuur ook terugziet in Canada. Maar wat is nou het typische Canadese cultuur? Wij gaan in dit artikel dieper in op cultuur, gewoontes en tradities van Canada.
 

Multicultureel

Canada is heel multicultureel door de vele immigranten die in Canada zijn komen wonen door de jaren heen. Hierdoor ontstaat er dus eigenlijk een mix van de inheemse Indiaanse bevolking en de immigranten van vele verschillende landen met als gevolg een hele gemengde cultuur.
 

Religie

Doordat Canada zo multicultureel is, komen er allerlei soorten geloofsovertuigingen voor. Momenteel is ongeveer 45% van de bevolking Rooms-Katholiek en dan met name de Frans sprekenden, 18% behoort tot de United Church of Canada, 12% tot de Anglican Church of Canada, 3% Lutheraans en 2,5% Baptist. Ga je in Canada naar de kerk, zorg er dan voor dat je in elk geval je knieën en je schouders bedekt.

 

Koffie

Wij Nederlanders zijn over het algemeen die hard koffie drinkers. En wij houden meestal niet van een slap bakje koffie. Maar in Canada denken ze daar blijkbaar toch anders over want daar drinken ze alleen maar slappe koffie geserveerd in grote mokken met veel melk en suiker.
 

Ontmoeting

Wanneer wij mensen ontmoeten in Nederland schudden wij elkaar de hand en glimlachen er bij. Dit werkt in Canada eigenlijk hetzelfde. De Frans sprekende Canadezen groeten elkaar vaak met twee zoenen op de wang. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat je de Frans sprekende mensen altijd aan moet spreken met ‘u’ en niet met ‘je’. Het tutoyeren wordt pas gedaan nadat dit is afgesproken.
 

Goede manieren

Beleefdheid en goede manieren zijn eigenlijk in elk land heel belangrijk maar in Canada zeker. Canadezen zijn over het algemeen hele vriendelijke en beleefde mensen. Canadezen stellen het bijvoorbeeld niet op prijs wanneer je voordringt in een rij of dat je in een bus of trein stapt terwijl er nog mensen moeten uitstappen. Doe dit dan ook niet om een hoop gedoe te voorkomen.  En dan nog een tip, ga altijd aan de rechterzijde van de roltrap  staan zodat andere mensen kunnen passeren indien gewenst.
 

Makkelijk

De Canadezen maken het zichzelf graag makkelijk. Winkels zijn er vaak 24/7 open. Dit is ideaal voor de werkende mensen die nog even een boodschapje willen doen. Ook eten ze regelmatig buiten de deur zodat ze zelf niet hoeven te koken. Ook ligt het tempo er een stuk lager dan hier in Nederland en maken ze zich veel minder druk als wij.
 
 

Dineren

Wanneer je uitgenodigd wordt om bij mensen thuis te komen eten wordt er van je verwacht dat je iets meeneemt. Denk dan aan een fles wijn, chocolade of bloemen. Voordat je naar binnen gaat, trek dan je schoenen uit en zorg voor schone en hele sokken. Wanneer je naar het toilet moet, vraag dan om ‘the washroom’ of  ‘the bathroom’. Het is namelijk niet beleefd om naar ‘the toilet’ te vragen dus probeer dit dan ook te vermijden.  Verder dien je te wachten met eten tot de gastvrouw gaat zitten en begint te eten, en is het onbeleefd om met ellebogen op tafel te zitten. Dus eigenlijk verschilt het niet zo heel veel met Nederland.

 

Winter tradities

In Canada hebben ze talloze winterse tradities. Wij hebben er vijf op een rijtje gezet:

 
·       Bijl werpen
In de winter vinden de Canadezen het leuk om met hakbijlen te werpen en hier dan een wedstrijd van te maken. Wie het verst werpt, heeft uiteraard gewonnen. Heerlijk voor mensen die lekker even hun agressie kwijt willen.
·       Deep Freeze
Deep Freeze is een race die gehouden wordt in een zeepkist, diepvries of koelkast die dan hoort te glijden door de sneeuw. Dit gaat gepaard met prachtige ijssculpturen, schaatsen of glijden vanaf enorme ijsglijbanen.
·       The legend of the Flying Canoe Volant
Dit is een traditie waarbij niet echt de kano’s door de lucht vliegen maar er een volksverhaal wordt uitgebeeld met een prachtig lichtspectakel, optredens, en allerlei andere activiteiten voor de bezoekers.
·       Fat Bike Race
Deze race is nog niet echt een traditie want deze wordt dit jaar pas voor het eerst gehouden. Deze race wordt gehouden in Jasper National Park en wordt gereden op fietsen met hele dikke banden zodat je makkelijker de sneeuw door komt.
·       Maple Taffy
Canada staat natuurlijk bekend om zijn maple syrup. Normaal gesproken heerlijk op de pannenkoek. Maar de Canadezen vinden het lekker om deze siroop over sneeuw te begieten, er dan een ijsstokje in te steken en deze net zo lang rond te draaien totdat er een ijslolly ontstaat. Uiteindelijk kun je dan lekker genieten van je zelfgemaakte ijslolly met toffeesmaak.