22 mei 2018
Terug

Churchill, Polarbear Capital of the World

Churchill is een klein dorpje bovenin het Noorden van Canada. Het is onder andere het leefgebied van de Inuit. Maar vooral is het een ijsberen gebied. Ze noemen het ook wel Polarbear Capital of the World, en dat is niet voor niets! Volgens wetenschappers is dit de beste plek ter wereld om de ijsberen te zien. U kunt hier niet alleen de ijsberen zien maar ook het Noorderlicht en de zeldzame witte dolfijnen zwemmen hier.

Met speciaal ontworpen trucks kunt u hier op “safari”, De Tundra buggy en Polar Rovers zijn ontworpen voor de ijsbeer tochten. De trucks staan op opvallend hoge wielen. Ze bieden geen enkele mogelijkheid aan deze ijzersterke dieren naar binnen te komen. Soms komen ze op minder dan een meter afstand, perfect voor foto’s maar ook erg spannend! 

Ieder jaar

Een jaarlijks terugkomend fenomeen; rond oktober komen tientallen ijsberen samen wachten tot de Hudsonbaai dicht vriest. Want dan kunnen ze weer jagen op hun favoriete maaltijd; zeehond. Tot die tijd hebben ze maar weinig gegeten en zien de beren er opvallend mager uit. Ze laten zich dan eenvoudig spotten door de toeristen in de trucks. Wat ieder jaar weer opvalt is de opvallende tolerantie van de ijsbeer naar zijn soortgenoot. Dit is de rest van het jaar namelijk niet het geval. Alsof ze zich beseffen dat ze afhankelijk zijn van de winter en het dichtvriezen van deze baai. 

Populair

Hierdoor is het ook een populaire plek geworden voor de toeristen. Op het moment dat de klimaatverandering nog verder door gaat en het ijs smelt en er geen zeehonden meer zijn voor de ijsbeer om op te jagen, Wat gebeurt er dan met dit prachtige dier? Het staat bij veel mensen op hun bucketlist en omdat het klimaat een onzekere factor is wordt het de laatste jaren steeds drukker. 

Acceptatie

De lokale bewoners van Churchill hebben hun bijzondere medebewoners geaccepteerd. Iets wat vroeger niet het geval was. Toen werden de gevaarlijke ijsberen vooral gezien als een last en werden ze door de bewoners afgeschoten. Inmiddels is Churchill trots op de ijsberen en ook hun dorpje wordt door de toeristen populairder. Maar het blijft natuurlijk erg oppassen als je uit huis gaat in de ijsberen periode! 

Gevangenis

Mochten er beren zijn die erg veel overlast veroorzaken, worden ze gevangengezet in een oude militaire basis. De “palor bear jail” van Churchill is beroemd. De ijsbeer gevangenis is ontstaan doordat hongerige ijsberen op zoek gingen in het dorp naar voedsel wat voor hele gevaarlijke situaties zorgde.  

Slapen

Slapen tussen de ijsberen? Dat kan hier ook in De Tundra Lodge wat een uniek rijdend Hotel is. In het najaar wordt het hotel de Canadese toendra opgereden om ijsberen te kunnen spotten U slaapt in een mobiel hotel. Er zijn ook altijd biologen en fotografen aanwezig, dus er zijn ook nog mogelijkheden om wat te leren.  De dieren worden er erg nieuwsgierig van en komen heel dichtbij, wat zorgt voor een unieke ervaring. 

Ook graag eens tussen de ijsberen slapen? Vergeet dan niet om een ETA aan te vragen!