05 maart 2019
Terug

Canadese luchtvaartmaatschappijen wachten op begeleiding van Ottawa over X geslachtsoptie

De grootste luchtvaartmaatschappijen in Canada wachten nog op details van de federale overheid voordat ze hun Amerikaanse tegenhangers volgen door reizigers de mogelijkheid te bieden om een geslacht te kiezen buiten de traditionele ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ categorieën.

Aanpassen

Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben laten weten dat zij hun ticketprocedure zullen aanpassen zodat passagiers zichzelf kunnen identificeren buiten de niet-binaire lijnen, wat een overwinning is voor de pleiters van transgendererkenning. 

Deze verandering is gekomen nadat de International Air Transport Association en Airlines for America normen hebben goedgekeurd zodat de leden van de luchtvaartmaatschappijen twee nieuwe gender opties kunnen aanbieden namelijk; ‘niet gespecificeerd’ of ‘niet-geïdentificeerd’.

X

Ottawa heeft in 2017 aangekondigd dat reizigers hun geslacht kunnen specificeren door middel van een ‘X’ op hun paspoort in plaats van een ‘F’ voor een vrouw of een ‘M’ voor een man. De website ‘Immigration, Refugees and Citizenship Canada’ geeft aan dat de verandering binnenkort doorgezet zal worden. Tot die tijd kunnen reizigers gratis een ‘observatie tekst’ aanvragen in hun paspoort ‘waarin staat dat hun geslacht moet worden aangeduid als ‘X’, aldus Mathieu Genest, perssecretaris bij minister van Vreemdelingenzaken Ahmed Hussen. “IRCC werkt er hard aan om het ‘X’ geslacht in officiële documenten te introduceren,” aldus Genest.

De National Airlines Council of Canada, welke Air Canada vertegenwoordigt, WestJet Airlines Ltd. en andere bedrijven vertelden aan The Canadian Press Monday dat leden wachten op ontwikkelingen en details van het plan voordat zij hun inchecksystemen aanpassen. 

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen; American Delta en United hebben inmiddels al bevestigd dat zij bezig zijn om hun bookingsmiddelen te updaten om minder conventionele geslachtscategorieën toe te voegen als ‘Mx’ of ‘verborgen’ de aankomende weken.

Weerstand

De luchtvaartmaatschappijen passen hun inchecksystemen aan ondanks de weerstand tegen niet-binaire paspoortopties van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een lange juridische strijd heeft de Amerikaanse marine veteraan Dana Zzyym moeten doorstaan die zichzelf identificeert als noch man, noch vrouw. Ze heeft moeten vechten om een paspoort te krijgen zonder een geslacht aan te hoeven geven. Een federale rechtbank oordeelde in september dat het ministerie van Buitenlandse Zaken geen paspoort mocht weigeren aan Zzyym welke is geboren met dubbele geslachtskarakteristieken. 

Hele Montreuil, een trans-advocaat in Quebec City, zei dat het afstemmen van door de overheid afgegeven ID’s op zelfperceptie zowel een psychologische als een praktische zaak is. “Het is een kwestie van hoe je jezelf ziet, hoe je omgaat met de wereld,” aldus Montreuil. “Ik zou liever een ‘F’ op mijn paspoort hebben staan en mezelf presenteren als vrouw. Als je geslacht in Saudi Arabië niet overeenkomt kan de Canadese overheid niets voor je doen.“

Flinke hindernis

Luchtvaartmaatschappijen zeggen dat buitenlandse staten een flinke hindernis blijven. “Voor internationale reizen moeten wij weten of andere regeringen en andere luchtvaartmaatschappijen deze benaming zullen erkennen,” zegt Air Canada woordvoerder Peter Fitzpatrick. “We werken hier zeer actief aan en we zijn van plan om eventueel een niet-binaire optie aan onze klanten te bieden,” zegt hij. 

Woordvoerder van Transat AT, Christophe Hennebelle, zegt dat “uitvoeren zonder goede planning en overleg kan het reizen zeer gecompliceerd maken voor onze niet-binaire passagiers, dat is het laatste wat wij willen.” Een ID welke is uitgegeven door de provincie zoals een rijbewijs of geboorteakte welke niet overeenkomt met het paspoort blijven een ander mogelijk probleem.

Inwoners van British Columbia, Ontario, Alberta en de Northwest Territories welke zichzelf niet beschouwen als man of vrouw hebben nu het recht om gebruik te maken van een ‘X’ om hun geslacht aan te duiden op hun ID, wat in strijd zou kunnen zijn met hun huidige paspoort. Inwoners van andere provincies die nog geen stappen hebben ondernemen kunnen tegen dezelfde problemen aanlopen, maar dan omgekeerd, zodra paspoort een niet-binaire optie bevatten.