28 januari 2018
Terug

Canada legaliseert marihuana

Tijdens de verkiezingen heeft Trudeau aangegeven dat hij het gebruiken van marihuana wil legaliseren. Hiermee komt hij zijn belofte na. Dus wil je een jointje opsteken in Canada? Dan kan dit binnenkort .

1 juli 2018

De legalisering zou ingaan op 1 juli 2018. Canada is hiermee het eerste westerse land die het gebruik van marihuana gaat legaliseren. Justin Trudeau, premier van Canada, heeft een wetsvoorstel ingediend om marihuana te legaliseren. Het zal dan gaan om het gebruiken en verkopen van minimale hoeveelheden cannabis.

Eisen

Uiteraard kan niet iedereen zomaar marihuana kopen, hier worden eisen aan gesteld. Je moet in ieder geval 18 jaar oud zijn. Ook kan het zo zijn dat de leeftijdgrens per provincie verschilt daar zij dit zelf mogen bepalen. Er is een hoeveelheid van maximaal 30 gram toegestaan. Zelf marihuana verbouwen is toegestaan tot vier planten per huishouden. 

Straffen

Trudeau geeft aan dat er strenge controle op het verkopen en kopen van marihuana komt te staan en er straffen worden uitgedeeld wanneer de regels overtreden worden. Regels zoals onder invloed auto rijden, verkoop aan minderjarigen. teveel planten kweken of meer dan 30 gram cannabis bij je dragen. Trudeau is niet van plan om van Canada een marihuana paradijs te maken en vlaggen met een groen cannabis blad in plaats van de rode esdoorn te plaatsen.

Bill Blair

Bill Blair, parlementslid, zegt er het volgende over: “Doel van de wetgeving die we vandaag introduceren is om de toegang tot cannabis te legaliseren, strikt te reguleren en de toegang te beperken.” Ook heeft hij uitgelegd dat het verbod op marihuana in Canada niet werkt gezien Canada de meeste marihuana gebruikers heeft van de hele wereld, en dan met name de jongeren. 

Verkooppunten

Het is nog niet duidelijk waar ze precies de marihuana gaan verkopen, hier moeten ze nog over nadenken. Telers van medicinale marihuana hebben hier vergunningen voor, deze worden straks ook verleend aan de overige telers van cannabis. Provincies mogen zelf beslissen over de regulering van de verkoop. Wel is duidelijk dat er geen reclame gemaakt mag worden voor het verkopen van cannabis. 

Nederland

Het wetsvoorstel van Trudeau gaat nog weer verder als de legalisering hier in Nederland terwijl buitenstaanders Nederland al zien als het wietparadijs. Als je in Nederland in het bezit bent van 5 gram of minder is het strafbaar maar wordt je hiervoor niet vervolgd. Draag je 5 tot 30 gram bij je dan valt dit onder een overtreding en kun je een boete krijgen van €75,-. 

Het doel

Het doel van het legaliseren van marihuana is eigenlijk om de wietindustrie uit handen te houden van de georganiseerde misdaad. Dat is dan ook de voornaamste reden dat het verkopen van marihuana wordt belast. Avery Shenfeld, econoom, heeft uitgerekend dat het per jaar zo’n 3,5 miljard euro op zou kunnen leveren. Maar dit hangt af van het belasting percentage. Hoe hoger, hoe minder aantrekkelijk het is om het op de legale manier te kopen. De opbrengsten hiervan wil de Canadese regering gebruiken voor het geven van voorlichting over drugsgebruik en de verslaving hiervan.