Canada en de Unesco werelderfgoedlijst
De Werelderfgoedlijst is een lijst welke is samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO op aanbeveling van de aangesloten landen. Inmiddels bestaat de lijst uit 802 cultuurerfgoederen, 197 natuurerfgoederen en 32 gemengde erfgoederen verspreid over 163 landen. Canada heeft sinds 1978 17 erfgoederen op de lijst staan namelijk;
C = Cultuurerfgoed N = Natuurerfgoed
1978 C L'Anse aux Meadows: dit is een Viking nederzetting welke geheel noordelijk ligt in de plaats Newfoundland. Deze nederzetting, althans resten hiervan, werden in 1960 ontdekt door het echtpaar Helge en Anne Stine Ingstadt.
1978 N Nationaal park Nahanni: dit park ligt in het zuidwesten van de ‘Northwest Territories’. Dit park bevat watervallen, warmwaterbronnen, bergketens en bossen van sparren en dennen waar veel verschillende soorten vissen, vogels en zoogdieren te vinden zijn.
1979 N Provinciaal park Dinosaur: in dit beschermde natuurgebied zijn veel fossielen gevonden van dinosauriërs. Sterker nog, dit is een van de rijkste vindplaatsen van fossielen in de wereld. Dit park beschermt ook een uniek ecosysteem. Hier leven onder andere coyotes, gaffelbokken, ratelslangen en Canadese ganzen.
1979 N Kluane / Wrangell-St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek: het ‘National park Kluane’ is een landschap met Bergen en gletsjers. ‘Wrangell-St. Elias National Park and Preserve’ grenst aan Kluane. Hier ligt ‘Mount Saint Elias’ wat een van de hoogste Bergen is. ‘Glacier Bay’ kan alleen over het water bereikt worden vanwege het ontbreken van wegen. Hier vindt je prachtige formaties van ijs en ijsbergen. ‘Tatshenshini-Alsek’ is de habitat van de gletsjerbeer, een grote groep grizzly beren, een Amerikaanse zwarte beer, Dalls schapen, sneeuwgeiten, Kenai elanden, grijze wolven, Amerikaanse zeearenden, slechtvalken, giervalken en trompetzwanen.
1981 C SGang Gwaay: (ook wel Ninstints) hier kon je vroeger een dorp vinden waar het Haidavolk zich huisveste. Dit dorp is bezet geweest tot 1880. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds resten te zien van dit dorp, en deze zijn werkelijk uniek. Denk bijvoorbeeld aan huizen, gedenktekens en mortuariumpalen.
1981 C Head-Smashed-In Buffalo Jump: dit is een rotsformatie welke vroeger de indianen gebruikten voor de jacht op bizons. Ze werden naar een klif gedreven zodat ze genoodzaakt waren om te springen waardoor ze hun poten braken. Tegenwoordig staat er zelfs een museum waar de ecologie, mythologie, levensstijl en technologie van deze indianen uit de doeken wordt gedaan.
1983 N Nationaal park Wood Buffalo: dit is het grootste nationaal park van Canada. Deze werd opgericht in 1922 voor de bescherming van de bosbizon. Maar het is tevens een stabiele broedplaats voor de bedreigde trompetkraanvogels. Verder kun je er kousenbandslangen, elanden, Amerikaanse zwarte beren, wolven, lynxen, bruine beren, bevers, Amerikaanse hazen en Canadese kraanvogels vinden.
1984 N Parken in de Canadese Rocky Mountains (uitgebreid in 1990): het Canadese deel van de Rocky Mountains is onderverdeelt in 4 nationale parken namelijk; Banff, Jasper, Kootenay en Yoho.
1985 C Historische wijk van Oud-Quebec: deze historische wijk is opgedeeld in twee delen namelijk de Upper Town en de Lower Town. Dit deel van Oud-Quebec is goed bewaard gebleven en een voorbeeld van een verstrekte stad uit het koloniale tijdperk.
1987 N Nationaal park Gros Morne: dit park is gelegen op het eiland Newfoundland. De naam van dit park hebben ze te danken aan de Gros Morne wat de op een na hoogste bergtop is van de Long Range. Hier is de continentverschuiving zichtbaar door de types rotsformaties die aan de oppervlakte zijn gekomen.
1995 C Oude stad Lunenburg: Lunenburg is een havenplaats in Nova Scotia. Met deze naam wordt de koning van Groot-Brittannië en Ierland herdacht. Deze koning was heerser van het hertogdom Brunswijk-Lüneburg.
1995 N Waterton Glacier International Peace Park (gedeeltelijk in de Verenigde Staten): is eigenlijk een naam voor 2 verschillende parken namelijk; ‘Waterton Lakes National Park’ in Canada en ‘Glacier National Park’ in de VS. Deze beide parken zijn biosfeerreservaten met bijzondere flora en fauna.
1999 N Nationaal park Miguasha: dit is een fossiele site welke voor het eerst ontdekt werd in 1842 door de geoloog/arts/pionier in de aardolie industrie Abraham Gesner. In 1985 is het park gerestaureerd. Het park geeft een goed beeld weer van de evolutie van het leven op aarde. Hier zijn voornamelijk fossielen van vissen gevonden. Het park bevat een collectie van meer dan 9.000 exemplaren van fossiele vissen en planten.
2007 C Rideau Canal: is een waterweg welke de Ottawa verbindt met de stad Kingston. Deze waterweg heeft een totale lengte van zo’n 202 kilometer.
2008 N Fossielkliffen van Joggins: ook dit gebied is rijk aan fossielen van 354 tot 290 miljoen jaar geleden. De rotsen in dit gebied omvatten de resten en sporen van dieren en het regenwoud waar zij destijds in leefden. Ze liggen nog steeds op dezelfde plaats en zijn al die tijd goed bewaard gebleven.
2012 C Het landschap van Grand-Pré: ongeveer dertien vierkante kilometer groot en werd in de zeventiende eeuw ontdekt en bewoond door de Acadiërs. Het is een landschap vol groene velden dijken en heuvels en een bezoekerscentrum waar tentoonstellingen te zien zijn.
2013 C Baskische walvishaven van Red Bay: zo’n 400 jaar geleden werd er op Red Bay op walvissen gejaagd vanwege hun waardevolle olie. Deze plek is een van de eerste en meest compleet bewaarde voorbeelden van de Europese walvisvangst en bevat overblijfselen van ovens, kuiperijen, werven, tijdelijke woonruimten en een begraafplaats.