01 juli 2017
Terug

Canada Day

Canada Day wordt elk jaar gevierd op 1 juli. Op deze dag  (wat overigens een nationale feestdag is in Canada) herdenkt Canada het invoeren van de grondwet op 1 juli 1867 en tegelijkertijd de onafhankelijkheid van Canada.

 

Ontstaan van Canada Day

Voordat de grondwet werd ingevoerd bestond Canada uit Frans en Britse koloniën. De inwoners van Canada waren hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee en vonden dat dit moest veranderen. Zij pleitten voor een onafhankelijk Canada zodat ze eigen wetten konden bepalen. De afgevaardigden van de provincies Nova Scotia, Prince Edward Island en New Brunswick hebben de handen in een geslagen zodat ze samen de Britse overheerser wel aan konden. Later sloot Newfoundland ook aan bij de Canadese provincies. Uiteindelijk werden de plannen van deze bondgenootschap eind 1866 goedgekeurd en in 1867 aangenomen door de British North America Act in Londen. Echter, Canada werd pas in 1982 officieel onafhankelijk verklaard.

 

Verandering van naam

Het heeft niet altijd Canada Day geheten. Voorheen werd het namelijk Dominion Day genoemd. Pas vanaf 27 oktober 1982 is deze naam veranderd in Canada Day. In 1985 werd er speciaal voor deze dag in elke provincie van Canada een comité opgericht. Hier werd Canada Day gepland, georganiseerd en gecoördineerd. De kosten hiervan werden vergoed door de regering.

 

Feest

Zoals eerder al gezegd is Canada Day tegenwoordig een nationale feestdag en dus zijn de meeste Canadezen dan ook vrij. Het lied ‘O Canada’ (volkslied) wordt vanaf 1980 op veel plaatsen gezonnen tijdens deze feestelijke aangelegenheid. Op deze dag worden er in verschillende plaatsen parades en optochten gehouden. Parken en musea organiseren allerlei evenementen en festivals om dit feest groots te kunnen vieren. De grootste feesten worden gevierd in Ottowa. De Canadezen gaan ook graag picknicken op deze dag. Ook wordt er vaak vuurwerk afgestoken en gaan mensen naar sportevenementen.