03 juni 2017
Terug

Bezoek prinses Margriet: Canada wil warme band met Nederland houden.

Tijdens de officiële visite van Prinses Margriet en Prof. Pieter van Vollenhoven aan Burlington Canada is de boodschap duidelijk: Canada wil de warme band met Nederland behouden. Aan de oever van het Ontariomeer vlakbij Toronto blikt het paar terug op hun verblijf. Burlington heeft 8500 inwoners van Nederlandse afkomst en is een zusterstad van Apeldoorn. De maand mei is hier  “Dutch Heritagemonth.” In het dorpje wonen nog meerdere veteranen die nog hebben meegevochten bij de bevrijding van Nederland.

Koninklijke Botanische Tuin

In de Koninklijke Botanische Tuin van Burlington zitten vijf krasse oud-strijders klaar voor een gesprek met onze Prinses, de zesde was tot zijn verdriet niet in staat om aanwezig te zijn, aangezien hij die dag ervoor uit het ziekenhuis was ontslagen. Burlington heeft zijn best gedaan om er een onvergetelijke middag van te maken. Niet alleen door de aanwezigheid van de veteranen maar ook door bijvoorbeeld scholieren van het Trinity Christian College uit te nodigen die T-shirts droegen met “We will remember” er op gedrukt.

Veteranen

Na wat woorden van de veteranen komt ook de jeugd aan het woord. Achterkleinkinderen van Nederlandse emigranten die de soldaten bedanken voor de bevrijding van hun overgrootouders, en de mogelijkheid die het hen gaf om naar Canada te gaan. Prinses Margriet en Prof. Pieter van Vollenhoven planten in het nabijgelegen Apeldoorn Park een boom, dezelfde als die Koningin Beatrix in 1988 in de Botanische Tuin plantte, een boom met wijd verbreide wortels net zoals de vriendschap tussen onze landen. 

 

Bron: nu.nl