27 december 2016
Terug

Als Amerikaan emigreren naar Canada

Nadat Trump de verkiezingen heeft gewonnen en de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten is er veel onenigheid onder de Amerikanen. Velen hebben aangegeven naar Canada te willen emigreren. Maar, is dat wel zo makkelijk? 

Wel of niet gemeend

Het valt ook nog maar te bezien of de Amerikanen het wel echt menen om hun eigen oude vertrouwde land te verlaten. Het kan ook een dreigement zijn na hevige teleurstelling. Amerikanen zeggen wel vaker te willen emigreren naar Canada wanneer hun iets niet aan staat in hun eigen land. Zo ook met de legalisering van het homo huwelijk. Toen hebben veel Amerikanen gedreigd om naar Australië te willen verhuizen. Het gekke was dat er om diezelfde reden mensen ook naar Canada wilden emigreren, echter daar is het homo huwelijk al sinds 2005 legaal. Blijkbaar hadden deze mensen hun huiswerk niet goed gedaan.

Presidenten

Justin Trudeau, Canadese premier, geeft aan deze dreiging dan ook niet al te serieus te nemen. Gezien er wel vaker gedreigd wordt om te willen emigreren naar Canada. In 2004 is het aantal Amerikaanse immigranten in Canada wel toegenomen volgen Global News. Dit was het jaar dat George W. Bush werd herkozen als president van Amerika. Toen Barack Obama in 2008 eenmaal als president werd gekozen dan dit aantal weer af.

Emigeren 

Stel dat de Amerikanen wel echt serieus willen emigreren naar Canada, hoe makkelijk of moeilijk is dit dan in werkelijkheid? Er wordt wel heel luchtig over gedaan, maar emigreren is tegenwoordig niet zo makkelijk meer. 

Canada heeft aangegeven om in 2017 300.000 nieuwe permanente bewoners te accepteren. Hiervan mogen er 40.000 vluchteling zijn. De Amerikanen zijn dan wel op de vlucht voor Trump, maar ze komen niet in aanmerking voor een vluchtelingenstatus uiteraard. Dan zijn er nog 80.000 nieuwe bewoners die familieleden zullen zijn van de Canadezen. Nu komt het niet vaak voor dat Amerikanen familieleden hebben wonen in Canada, dus gaat dat waarschijnlijk ook niet op. 

Ze zouden wel in aanmerking kunnen komen om te mogen emigreren wanneer ze geschoolde werknemers zijn en kans maken op een baan in Canada. Maar ook dit is niet zo makkelijk als het lijkt. Een werkgever moet namelijk aan kunnen tonen dat er geen Canadees is die dit werk zou kunnen doen. Canada bezit momenteel 1,3 miljoen werklozen, dus is de kans klein dat een Amerikaan hiervoor in aanmerking komt.

Punten

Canada maakt gebruik van een bepaald punten systeem. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om een aantal punten te scoren. Het aantal behaalde punten bepaald of je wel of niet permanent in Canada mag wonen. Deze score staat niet vast en kan elk jaar veranderen. In 2015 moest je een score van minimaal 450 punten behalen om emigrant te mogen worden. Wanneer iemand een baanaanbod in Canada krijgt wordt er de volle 600 punten afgegeven. Maar dit komt dus niet vaak voor.

Wanneer je geen aanbod hebt gekregen, wordt er gekeken naar leeftijd. Twintigers krijgen namelijk al een score van 110 punten alleen voor hun leeftijd. Ben je boven de 45, krijg je helemaal geen punten voor je leeftijd. Dan kijken ze naar opleiding. Studenten van een middelbare school ontvangen geen punten, maar studenten met een doctorsgraad krijgen 140 punten. Ook wordt er gekeken naar de werkervaring die mensen hebben.

Lee Cohen, immigratieadvocaat, geeft aan dat emigreren naar Canada nog niet zo makkelijk gaat. “Emigreren naar Canada is een complex, tijdrovend proces waar veel papierwerk bij komt kijken. Het idee dat iemand zomaar kan beslissen naar Canada te verhuizen en hier een leven kan opbouwen is onjuist” aldus Lee Cohen.