27 september 2016
Terug

Alles over Nova Scotia

Nova Scotia Oftewel Nieuw-Schotland, is een provincie van Canada, met als hoofdstad Halifax. Het vasteland van Nova Scotia is een schiereiland omringd door de Atlantische oceaan. Met verscheidene baaien en mondingen. Ook horen Cape Bretoneiland en Sable-eiland tot deze provincie. Sable-eiland is een klein maar berucht eiland vanwege de vele scheepswrakken. Het wordt ook wel “het kerkhof van de Atlantische oceaan “genoemd. In 1801 vestigde de overheid van Nova Scotia een reddingstation en 2 vuurtorens werden er gebouwd. Shag Harbour is een klein visserplaatsje in Nova Scotia, dat bekend is geworden door een vermeende neerstorting van een ufo in 1976. Ook zou er een schat liggen van de piraten kapitein William de Kidd.

Ook is Novia Scotia bekend om hun getijden. Het verschil tussen eb en vloed, is wel 16 meter. Een vooraanstaand bewoner van Nova Scotia is Alexander Graham Bell. De uitvinder en oprichter van de telefoonmaatschappij Bell.

Nova Scotia heeft ook een Nederlands tintje. In 1674 tot 1675 viel het onder de Nederlandse kolonie: Nederlands Acadië.

Een echt bezienswaardigheid is Pegg’cove. Het dateert uit 1811. En de vuurtoren uit 1954, wat eerst een houten was. Het is genoemd naar een klein meisje, wat als enige overlevende van een zware storm, de kust wist te bereiken. Ze werd door de bewoners opgevangen en is er altijd gebleven. Het vuurtoren licht doet zijn waarschuwende werk nog steeds. De punt is een drukke toeristische bestemming. De rotsen zijn er glad en de golven kunnen er onverwacht hoog komen aanrollen.

De omgeving van Peggy’s cove herbergt veel stille en verborgen baaien en eilandjes. Waar rumsmokkelaars en piraten ongestoord hun handel aan wal konden brengen of verbergen. Er zijn mogelijkheden om met kajaks en kano’s te gaan kijken. Pegg’s cove kwam in het nieuws te staan, toen in 1998 een Zwitsers vliegtuig in de oceaan stortte. Vanuit het dorp, werden er reddings en bergings boten gestuurd. En werden de slachtoffers aan wal gebracht. Aan Peggy’s Point Road, staat een monument, ter nagedachtenis voor de 229 omgekomenen.

Novia Scotia is uitermate geschikt voor outdoor vakantie. In de zomer het water op, wandelen en atb’en. Cape Beton is een groots natuurpark, waar veel trails of wandelroutes zijn uitgezet. Waar je zwarte beren en adelaars tegen kunt komen. En het cultuur van miq-maq indianen opsnuiven. Op het water kun je zeekayakken en tidal bore raften. Dat houdt in dat de stroming van de rivier tegengesteld gaat aan het opkomend tij. In de winter kun je cross country skiën en snowmobilen.

nieuw schotland

Nova Scotia heeft ook een Nederlands tintje. In 1674 tot 1675 viel het onder de Nederlandse kolonie: Nederlands Acadië.

In totaal is er 29 kilometer skipistes in Novia Scotia. En liggen op een hoogte van 303 meter hoogte. Berg beklimmen kan ook, met 300 km steile kliffen en hellingen van 400 meter. Het eten is daar overheerlijk, en veel vis cuisine. Oesters, clams, krab en sint jacobs schelpen zijn overal verkrijgbaar. Verser kan bijna niet! Om je vakantie echt af te maken, mag het walvis spotten niet ontbreken! Vanuit de plaatsen, Chéticamp, Digby en Lunenburg worden leuke excursies aangeboden. Je gaat op zoek naar dolfijnen, bultruggen, vinvissen en potvissen. De beste tijd daarvoor is van mei tot half oktober. Een onvergetelijke ervaring om een orka te zien springen!